
Marzy Ci się soczyste i kruche mięso? Polędwica z pieczarkami sprawdzi się idealnie. Idealnie sprawdzi się na ciepło na obiad lub na zimno jako element półmiska mięs. Lubimy je w obu postaciach, tym bardziej, że po podgrzaniu nie traci swojej soczystości.
Polędwica z pieczarkami – potrzebne składniki
- około 0,5 kg polędwicy wieprzowej
- około 200 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- duża szczypta pieprzu
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki suszonej
- 0,5 łyżeczki majeranku
Dodatkowo:
- 2 łyżki oleju
Polędwica z pieczarkami – przygotowanie
Polędwicę oczyścić ze srebrnych błon (pod wpływem temperatury robią się twarde). Polędwicę rozciąć wzdłuż (nie do końca) i rozłożyć „jak książkę”. Położyć na niej folię spożywczą i tłuczkiem do mięsa rozbić mięso tak, żeby wszędzie miało podobną grubość. Przygotować marynatę: wymieszać wszystkie składniki i wysmarować nimi mięso z obu stron. Polędwicę odłożyć do lodówki na minimum godzinę.
W tym czasie przygotować pieczarki: oczyścić je i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekać. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać pieczarki i przyprawy do smaku. Smażyć około 10 minut, aż cały sok z pieczarek odparuje. Pieczarki wyłożyć na środek polędwicy i spiąć mięso wykałaczkami (etapy przygotowania na zdjęciach).







Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na patelnię, na której smażyły się pieczarki wlać 2 łyżki oleju. Obsmażyć na niej polędwicę na rumiano z każdej strony (około 10 minut), następnie przełożyć mięso razem z patelnią do piekarnika i piec około 25 minut. Odstawiamy mięso, żeby odpoczęło na około 10 minut, po tym czasie można śmiało zajadać. Smacznego.
Do polędwicy polecam ODRYWANY CHLEBEK ZIOŁOWY .
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na polędwicę lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.


polędwica z pieczarkami