
Sos pieczarkowy to świetny dodatek do klusek, makaronów, mięs. Przygotowuje się go szybko, a jest tak kremowy, że będziecie mieć ochotę wyjadać go wprost z garnka. Ten sos to u nas obowiązkowy dodatek do kopytek.
Sos pieczarkowy – potrzebne składniki
- 0,5 kg pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego (albo wody)
- 100 ml śmietany 30%
- 2 płaskie łyżki mąki
- Sól i pieprz według uznania
Sos pieczarkowy – przygotowanie
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle na małym ogniu do zarumienienia. Dodać grzyby i smażyć około 3 minuty, a potem podlać bulionem lub wodą. Dodać przyprawy i gotować około 10 minut. Dodać śmietanę i przyprawić do smaku.
Mąkę rozmieszać z zimną wodą (5 łyżek) i cienką strużką wlać do garnka z sosem, ciągle mieszając, do momentu uzyskania pożądanej gęstości. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Sos pieczarkowy najlepiej podawać ze świeżą natką pietruszki. Smacznego.
Wypróbuj przepis na MIĘCIUTKIE KOPYTKA, które idealnie pasują do tego sosu.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na sosik pieczarkowy lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.


