Przepis na proste i pyszne ciasto – chlebek bananowy

chlebek bananowy
4.7
(12)
chlebek bananowy

Chlebek bananowy to ciasto pyszne i proste w przygotowaniu. Kiedy tylko zostają mi banany, które domagają się wykorzystania na już, przerabiam je właśnie na ten chleb. Ciasto ma bardzo mało cukru, jednak dzięki słodyczy bananów jest idealne. Możecie też przygotować je z ksylitolem, dzięki czemu będzie mieć jeszcze mniej kalorii. Do przygotowania nie potrzebujesz nawet miksera! Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Chlebek bananowy – potrzebne składniki

  • 4 bardzo dojrzałe banany (plus 1 do dekoracji)
  • 1/3 szklanki masła (ok 75 g)
  • 1/3 szklanki cukru (lub 0,5 szklanki ksylitolu)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki

Chlebek bananowy – przygotowanie

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli zapomniałeś wyjąć wcześniej jajko z lodówki, włóż je na chwilę do gorącej wody z kranu.

Banany rozgnieść widelcem na papkę. Jajko roztrzepać widelcem, dodać do bananów razem z roztopionym masłem (możesz je rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub nad kąpielą wodną, masło ma być płynne, ale nie gorące) i cukrem. Wymieszać łyżką lub mikserem.

Mąkę wymieszać z sodą i solą, dodać do masy z bananami, zmiksować lub wymieszać tylko do połączenia składników. Masę wylać do keksówki (35×12) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na ok 60 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika, zostawić tam ciasto na około 10 minut, następnie wyjąć chlebek bananowy i ostudzić na blacie. Smacznego.

Masz już deser, a jeśli szukasz pomysłu na obiad, polecam PĘCZOTTO Z PIECZARKAMI.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na roladę lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

BANAN

Oceń ten przepis

4.7 / 5. 12

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.