
Znudziły Ci się zwykłe schabowe lub kotlety z piersi kurczaka? Szukasz sprawdzonego pomysłu na obiad? Mam dla Ciebie rewelacyjny przepis na kotlety siekane z piersi kurczaka. Są delikatne, proste w przygotowaniu i po prostu pyszne. Dodatkowo to super sposób na przemycenie sporej ilości warzyw do diety małych niejadków. Moja trzyletnie córka uwielbia te kotlety i oczywiście pomaga je przygotować (kroi warzywa, miesza składniki), co jest kolejnym sposobem na oswajanie dziecka z warzywami i produktami, których zazwyczaj nie ma ochoty jeść.
Kotlety siekane lubimy jeść z ziemniakami i różnymi dodatkami, dziś do towarzystwa ugotowałam młode ziemniaki, szparagi i podałam pomidorki i ogórki małosolne. Do przygotowania kotletów można użyć wielu warzyw, gwarantuję, że to danie trafi w gust zarówno małych, jak i dużych członków rodziny. Dodatkowo to super sposób na posprzątanie lodówki z zalegających resztek, dzięki czemu mamy zdrowy posiłek, a w lodówce miejsce na świeże produkty.
Kotlety siekane – potrzebne składniki
Te pyszne kotlety można przygotować z użyciem wielu warzyw, podam Wam przepis na zestaw, który najbardziej smakuje mojej rodzinie. Rodzaje warzyw można modyfikować, pomijać, dodać swoje ulubione (ja czasem robię z dodatkiem kukurydzy lub groszku i też szybko znikają). Do ich przygotowania potrzebujemy:
- 2 piersi kurczaka
- 0,5 żółtej papryki
- 0,5 czerwonej papryki
- 4 – 5 pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 gałązka selera naciowego (opcjonalnie)
- 4 plastry żółtego sera
- 2 jajka
- 3 – 4 łyżki mąki
- kilka listków natki pietruszki
- 0,5 łyżeczki oregano
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- olej do smażenia

Przygotowanie kotletów siekanych polega na… posiekaniu warzyw i mięsa (ale Was zaskoczyłam;)). Zaczynamy od oczyszczenia piersi kurczaka z błonek, następnie kroimy go w kostkę o wymiarach około 1 x 1 cm. Mięso przekładamy do miski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, obie papryki i pieczarki również. Jeśli dodajemy seler, też należy go pokroić na niewielki kawałki, w przypadku dodania kukurydzy lub groszku (3 łyżki), powinniśmy je najpierw odsączyć z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w drobną kosteczkę. Do mięsa i warzyw dodajemy ser, jajka, przyprawy, a także mąkę. Mieszamy dokładnie.

Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy na niego po dwie łyżki „ciasta” z mięsem i warzywami, formujemy łyżką kotlety. Kotlety siekane smażymy z obu stron na rumiano, po około 4 – minut na każdej stronie. Po usmażeniu zdejmujemy je na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Do podania proponuję przygotować młode ziemniaki (oczyścić szczoteczka do warzyw, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło i posiekany koperek) oraz szparagi (odłamać zdrewniałe końcówki i ugotować w osolonej wodzie przez około 4 minuty). Smacznego.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na siekane kotlety z piersi kurczaka lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.
Z całego serca polecam do wypróbowania moją najnowszą miłość, jeśli chodzi o dania na upalną pogodę, czyli CHŁODNIK Z BOTWINY , a na deser szybkie w przygotowaniu MUFFINY Z RABARBAREM.
