
Nie przepadam za jesienią, jednak kocham sos grzybowy. Dziś mam dla Was przepis na sos, który rozpieści Wasze podniebienia, jest kremowy i wyrazisty. Uwielbiam wyprawy do lasu, szukanie skarbów jesieni, a wśród nich grzybów. Moimi ulubionymi są prawdziwki i kozaki, to właśnie z nich przyrządziłam sos grzybowy.
Pamiętaj, że jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, co do jadalności danego grzyba, nie zbieraj go. Na samym dole wpisy znajdziesz link do atlasu grzybów jadalnych.
Sos grzybowy – potrzebne składniki
- około 1 kg świeżych grzybów leśnych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- około 100 ml śmietany 30%
- 0,5 szklanki wody
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- spora szczypta tymianku
Sos grzybowy -przygotowanie
Grzyby oczyścić, opłukać w wodzie i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle do lekkiego zarumienienia. Dodać czosnek, a po chwili grzyby wraz z 0,5 szklanki wody. Dusić około 10 minut, po czym dodać przyprawy. Wlać śmietanę. Sos zagęścić mąką wymieszaną z 3 łyżkami zimnej wody, podczas dodawania ciągle mieszać, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dusić jeszcze 2 – 3 minuty i gotowe. Smacznego.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na sos grzybowy lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.
Na moim blogu znajdziesz również przepis na RISOTTO Z PIECZARKAMI.


Cudownie smakuje ten sos 🙂
Dziękuję bardzo ????