Sos grzybowy, kremowy, pyszny i idealny na jesienny obiad

sos z grzybów leśnych
5
(3)
sos grzybowy

Nie przepadam za jesienią, jednak kocham sos grzybowy. Dziś mam dla Was przepis na sos, który rozpieści Wasze podniebienia, jest kremowy i wyrazisty. Uwielbiam wyprawy do lasu, szukanie skarbów jesieni, a wśród nich grzybów. Moimi ulubionymi są prawdziwki i kozaki, to właśnie z nich przyrządziłam sos grzybowy.

Pamiętaj, że jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, co do jadalności danego grzyba, nie zbieraj go. Na samym dole wpisy znajdziesz link do atlasu grzybów jadalnych.

Sos grzybowy – potrzebne składniki

  • około 1 kg świeżych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • około 100 ml śmietany 30%
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • spora szczypta tymianku

Sos grzybowy -przygotowanie

Grzyby oczyścić, opłukać w wodzie i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle do lekkiego zarumienienia. Dodać czosnek, a po chwili grzyby wraz z 0,5 szklanki wody. Dusić około 10 minut, po czym dodać przyprawy. Wlać śmietanę. Sos zagęścić mąką wymieszaną z 3 łyżkami zimnej wody, podczas dodawania ciągle mieszać, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dusić jeszcze 2 – 3 minuty i gotowe. Smacznego.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na sos grzybowy lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

Na moim blogu znajdziesz również przepis na RISOTTO Z PIECZARKAMI.

Grzyby jadalne.

Oceń ten przepis

5 / 5. 3

Polecane

2 komentarze

  1. Cudownie smakuje ten sos 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.