Zupa grzybowa z makaronem – prosta i pyszna

zupa grzybowa
4.7
(23)
zupa grzybowa z makaronem

Sezon grzybowy trwa dość krótko, więc trzeba go wykorzystać maksymalnie. Zupa grzybowa z makaronem to świetny sposób na uczczenie tego wspaniałego czasu. Zrobiona ze świeżych grzybów na pewno Wam posmakuje.

Pamiętajcie, żeby zbierać tylko te grzyby, które znacie i nie macie co do nich najmniejszej wątpliwości, że są jadalne.

Zupa grzybowa z makaronem – potrzebne składniki

  • około 1 kg grzybów leśnych (użyłam podgrzybków i borowików)
  • 1 mała cebula
  • 2 marchewki
  • kawałek selera i pora
  • 1 mała pietruszka
  • 1 szklanka makaronu
  • 100 ml śmietany 30%
  • około 2 litry wody lub bulionu
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki oleju

Zupa grzybowa – przygotowanie

Marchew, seler, por i pietruszkę obrać, pokroić i ugotować w wodzie lub bulionie. W tym czasie dokładnie oczyścić grzyby i je pokroić. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i majeranek.

Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zacznie delikatnie rumienić, dodać do niej grzyby. Grzyby smażyć około 10 minut. Po tym czasie do zupy dodać makaron, a po kolejnych 5 minutach podsmażone grzyby.

Gotować 10 minut, następnie wlać śmietanę, doprawić do smaku, a po zagotowaniu zdjąć z ognia. Smacznego.

Obiad już mamy, na deser polecam MOCNO CZEKOLADOWE BABECZKI.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę zupa grzybowa z makaronem lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

podgrzybek

Oceń ten przepis

4.7 / 5. 23

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *