
Jednymi z najsmaczniejszych grzybów są kanie. Mam dla Was propozycję na smażone kanie w chrupiącej panierce. To jedno z moich ulubionych jesiennych dań.
Pamiętajcie, żeby zbierać tylko te grzyby, które znacie i jesteście pewni, że są jadalne.
Smażone kanie – potrzebne składniki
- kanie
- jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz (ja dodaję również przyprawę typu Vegeta)
Kanie w panierce – przygotowanie
Kapelusze kani dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, tak, by pozbyć się zanieczyszczeń typu piasek. Nóżki kani zazwyczaj są zdrewniałe i nie są tak smaczne jak kapelusze, jednak można je ususzyć i sproszkować, a potem dodawać do sosów lub mięs.
Kapelusze grzybów delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem. Jajko rozbełtać widelcem, dodać szczyptę soli i pieprzu. Przyprawione kanie zanurzyć w jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej. Kapelusze smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron (po około 3 -4 minuty). Kanie w panierce wyłożyć na papierowy ręcznik, który pomoże pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Jeśli szukasz przepisów na inne jesienne dania, polecam ZUPĘ Z PULPETAMI.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na kanie ala schabowy lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.


