Zupa krem z pomidorów, krem pomidorowy

krem z pomidorów z puszki
3
(2)
krem pomidorowy
krem pomidorowy

Nie przepadam za klasyczną zupą pomidorową, jednak krem z pomidorów uwielbiam. Tak jak większość zup kremów, których przygotowanie jest bardzo proste, ten również przygotowuje się bardzo szybko. Jego słodko – kwaśny smak jest bardzo wyważony i posmakuje nawet najbardziej wybrednym. Kremowa konsystencja, kleks słodkiej śmietany i mamy prostą i efektowną zupę. Wiecie już, że jestem wielbicielką zup, więc na blogu znajdziecie sporo przepisów na zupy (na dole wpisu zamieszczę odnośniki).

Swoją zupę przygotowałam na bazie pomidorów z puszki, jednak w sezonie warto sięgnąć po soczyste, mięsiste świeże pomidory. A dlaczego warto jeść pomidory? Bo to źródło likopenu, który jest przeciwutleniaczem, a to oznacza, że chroni nasz organizm przed chorobami układu krwionośnego i przed nowotworami. Najlepsze jest to, że obróbka termiczna sprawia, że przyswajalność likopenu znacząco wzrasta. Dodatkowo warzywa te, które nazywa się również owocami, są niskokaloryczne i znajdziemy w nich mnóstwo witaminy C i beta – karotenu. To jak, dacie się skusić?

Krem z pomidorów – potrzebne składniki

Do przygotowania kremu z pomidorów potrzebujecie zaledwie kilka składników.

  • 2 szt puszki pomidorów krojonych (w sezonie 7 – 8 świeżych pomidorów)
  • ok 1 szklanki passaty pomidorowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki bulionu lub wody
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii lub 5 listków świeżej
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
krem z pomidorów
krem z pomidorów

Krem z pomidorów – przygotowanie

Do przygotowania kremu z pomidorów z puszki wystarczy zaledwie 20 minut. To bardzo prosta i szybka do zrobienia zupa. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek posiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać cebulę i zeszklić ją. Dodać czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę. Dodać pomidory z puszki wraz z zalewą. Przyprawić solą i pieprzem, dodać również cukier i bazylię (jeśli używamy suszonej). Gotować ok 5 minut, zdjąć garnek z ognia, dodać bazylię (jeśli używamy świeżej). Całość zblendować na gładki krem, podawać z prażonymi ziarnami dyni lub z grzankami. Przepis na domowe grzanki znajdziecie TUTAJ .

Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy je sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę i dalej postępować według powyższych instrukcji. Należy jedynie wydłużyć czas gotowania do 10 minut przed zblendowaniem.

Mamy tu smakoszy kremowych zup? Jeśli tak, to zapraszam TUTAJ po przepis na pyszny krem z brokułów.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na krem brokułowy lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

pomidory

Oceń ten przepis

3 / 5. 2

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *