
Krupnik to pyszna i pożywna zupa. Większość zup przygotowuję bez mięsa, jednak ta stanowi wyjątek i przygotowuję go na mięsie indyka lub kurczaka. To doskonały przykład, że zupa może nam zastąpić cały obiad.
Krupnik – potrzebne składniki
- 2 skrzydła z indyka
- 3/4 szkl kaszy jęczmiennej
- 5-6 ziemniaków
- 2 małe marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek pora i selera
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 5 szt ziela angielskiego
- Sól i pieprz
- 3 łyżki mąki
Krupnik – przygotowanie
Nastawiamy wywar – mięso, ziele angielskie, liście laurowe i całą cebulę zalewamy około 2 litrami wody. Gotujemy około 30 minut na średnim ogniu. Dodajemy pokrojone w plasterki marchew, pietruszkę por i seler. Gotujemy jeszcze 15 minut, następnie dodajemy kaszę jęczmienną i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wstępnie przyprawiamy solą i pieprzem.
Zupę gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw i kaszy. Mąkę rozmieszać w 0,5 szklanki zimnej wody, wlać do zupy ciągle mieszając, zagotować, doprawić do smaku i gotowe. Smacznego.
Polecam również przepis na BARSZCZ UKRAIŃSKI.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na KRUPNICZEK lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.




