Tradycyjny krupnik z kaszą jęczmienną, czyli pyszny i pożywny obiad

krupniczek
5
(10)
krupnik

Krupnik to pyszna i pożywna zupa. Większość zup przygotowuję bez mięsa, jednak ta stanowi wyjątek i przygotowuję go na mięsie indyka lub kurczaka. To doskonały przykład, że zupa może nam zastąpić cały obiad.

Krupnik – potrzebne składniki

  • 2 skrzydła z indyka
  • 3/4 szkl kaszy jęczmiennej
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek pora i selera
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 5 szt ziela angielskiego
  • Sól i pieprz
  • 3 łyżki mąki

Krupnik – przygotowanie

Nastawiamy wywar – mięso, ziele angielskie, liście laurowe i całą cebulę zalewamy około 2 litrami wody. Gotujemy około 30 minut na średnim ogniu. Dodajemy pokrojone w plasterki marchew, pietruszkę por i seler. Gotujemy jeszcze 15 minut, następnie dodajemy kaszę jęczmienną i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wstępnie przyprawiamy solą i pieprzem.

Zupę gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw i kaszy. Mąkę rozmieszać w 0,5 szklanki zimnej wody, wlać do zupy ciągle mieszając, zagotować, doprawić do smaku i gotowe. Smacznego.

Polecam również przepis na BARSZCZ UKRAIŃSKI.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na KRUPNICZEK lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

krupnik

Oceń ten przepis

5 / 5. 10

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.