
Sezon grzybowy trwa dość krótko, więc trzeba go wykorzystać maksymalnie. Zupa grzybowa z makaronem to świetny sposób na uczczenie tego wspaniałego czasu. Zrobiona ze świeżych grzybów na pewno Wam posmakuje.
Pamiętajcie, żeby zbierać tylko te grzyby, które znacie i nie macie co do nich najmniejszej wątpliwości, że są jadalne.
Zupa grzybowa z makaronem – potrzebne składniki
- około 1 kg grzybów leśnych (użyłam podgrzybków i borowików)
- 1 mała cebula
- 2 marchewki
- kawałek selera i pora
- 1 mała pietruszka
- 1 szklanka makaronu
- 100 ml śmietany 30%
- około 2 litry wody lub bulionu
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki oleju
Zupa grzybowa – przygotowanie
Marchew, seler, por i pietruszkę obrać, pokroić i ugotować w wodzie lub bulionie. W tym czasie dokładnie oczyścić grzyby i je pokroić. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i majeranek.
Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zacznie delikatnie rumienić, dodać do niej grzyby. Grzyby smażyć około 10 minut. Po tym czasie do zupy dodać makaron, a po kolejnych 5 minutach podsmażone grzyby.
Gotować 10 minut, następnie wlać śmietanę, doprawić do smaku, a po zagotowaniu zdjąć z ognia. Smacznego.
Obiad już mamy, na deser polecam MOCNO CZEKOLADOWE BABECZKI.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę zupa grzybowa z makaronem lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.


