Pyszna i pożywna zupa z soczewicą i ciecierzycą

zupa z ciecierzycą
4.3
(3)
zupa z soczewicą
zupa z soczewicą

Zupa z soczewicą i cieciorką to pyszna i pożywna propozycja na posiłek. Z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Nasyci na długo, a dodatkowo zapewni porządną porcję białka, mimo że nie zawiera mięsa. To zdrowa wegańska zupa, ale osoby jedzące mięso również będą zadowolone z jej smaku. Zupa z soczewicy z ciecierzycą to super opcja na potreningowy posiłek, dostarczy sporo energii przy niewielkiej ilości kalorii.

Dlaczego warto włączyć do diety strączki takie jak soczewica czy ciecierzyca? Jak wspomniałam wyżej, stanowią one alternatywę dla białka zwierzęcego. Ale to nie jedyny ich atut. Soczewica zawiera duże ilości kwasu foliowego (niezbędnego w ciąży) i potasu (chroni nasze serce). Wyróżniamy kilka odmian m.in żółtą, czerwoną, zieloną i czarną. Ciecierzyca to również źródło witamin z grupy B. Trwają także badania taniny zawartej w strączkach, która ma pomagać w walce z nowotworami. Zarówno cieciorka jak i soczewica są lekkostrawne i zawierają niewiele kalorii. Warzywa strączkowe pojawiają się u mnie dość często, bardzo lubimy ich smak.

Zupa z soczewicą i ciecierzycą – potrzebne składniki

Do przygotowania zupy z soczewicy potrzebujemy:

  • 1 szklanka soczewicy (żółtej lub czerwonej)
  • 1 szkl ciecierzycy (lub 1 słoik gotowej)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 4 – 6 ziemniaków
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 0,75 litra bulionu lub wody
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 liść laurowy
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • Sól i pieprz do smaku
obiad z soczewicą

Zupa z soczewicą i ciecierzycą – przygotowanie

Jeśli korzystamy z ciecierzycy suchej, należy ją namoczyć przez noc. Cieciorkę zalewamy wodą w dwa razy większej ilości, zostawiamy do napęcznienia na minimum 6 godzin. Następnie zmieniamy wodę i gotujemy do miękkości (około 1,5 godziny) z dodatkiem 0,5 łyżeczki soli i szczyptą sody oczyszczonej. Jeśli korzystamy z ciecierzycy gotowej z puszki lub słoika, wystraczy ją odsączyć z zalewy.

Zupa z soczewicą i ciecierzycą jest dość prosta w przygotowaniu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Marchew, pietruszkę i pora pokroić w plasterki, selera w kostkę. W garnku, w którym będzie gotowana zupa rozgrzać olej, dodać cebulę, a gdy się zeszkli, dodać czosnek. Smażyć ok 1 minutę, następnie dodać pokrojone warzywa. Dusić 5 min, po czym dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i całość zalać bulionem lub wodą. Gotować 10 minut, po czym dodać suchą soczewicę oraz liść laurowy i resztę przypraw.

Gdy warzywa będą miękkie, a soczewica zacznie się rozpadać, należy dodać przecier pomidorowy oraz odsączoną z zalewy ciecierzycę. Doprawić do smaku i gotować jeszcze 5 minut. Zupę z soczewicy i ciecierzycy podawać posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na zupę z soczewicą lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

Jeśli stawiasz na dania roślinne z porządną porcją białka, koniecznie wypróbuj przepis na krem z groszku, przepis TUTAJ. A dla wielbicieli wegańskich dań mam propozycję na przepyszne flaczki z boczniaków, przepis TUTAJ.

Fasola Szparagowa W Przezroczystym Szklanym Słoju

Oceń ten przepis

4.3 / 5. 3

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *