
Jesień to zdecydowanie czas, kiedy stawiam na pożywne i pyszne obiady. Taka właśnie jest zupa z pulpetami i kalarepą. Przygotowuje się ją dość szybko, smakuje wybornie, stanowi pełnowartościowy posiłek i jest po prostu pyszna.
Zupa z pulpetami i kalarepą – potrzebne składniki
- 0,4 kg mięsa mielonego (użyłam z indyka)
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 2 kalarepy
- 4 – 6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera (korzeń lub 2 gałązki naciowego)
- kawałek pora (około 5 cm)
- pęczek koperku
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 0,5 łyżeczki kurkumy (dla koloru)
- sól i pieprz do smaku (ewentualnie przyprawa typu Vegeta)
- około 2 litry wody lub bulionu
Zupa z kalarepy – przygotowanie
Do dość dużego garnka włożyć obrane i pokrojone: marchew, seler, pietruszkę i por. Gotować na małym ogniu około 20 minut. W tym czasie przygotować mięso na pulpety: w misce wymieszać mięso mielone, bułkę tartą, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawić solą i pierzem. Z mięsa uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, odłożyć je na później.
Obrać ziemniaki i kalarepę. Ziemniaki pokroić w kostkę, natomiast kalarepę w słupki. Przełożyć warzywa do zupy i nadal gotować na małym ogniu. Dodać przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy. Po około 20 minutach do zupy ostrożnie wrzucić pulpety, a po minucie zamieszać zupę z pulpetami. Dodać kurkumę.
Gotować około 15 – 20 minut (wyłowić jednego pulpeta, żeby sprawdzić, czy nie jest surowy w środku). Na koniec doprawić solą i pierzem do smaku i dodać posiekany koperek. Smacznego.
Skoro obiad gotowy, zapraszam po przepis na proste i MOCNO CZEKOLADOWE BABECZKI.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę zupa z pulpetami (zupa z kalarepą) lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.


