Dietetyczna wiosenna zupa z młodej kapusty

zupa z młodej kapusty
4.8
(5)
pomysł na młodą kapustę

Gdy tylko w sklepach i na straganach pojawia się młoda kapusta, jestem w siódmym niebie. Mogę wtedy przygotować zupę z młodej kapusty z innymi młodymi warzywami, która smakuje całej mojej rodzinie. Zupa kapuściana jest świetna dla każdego, kto przed wakacjami chce zgubić zbędne kilogramy, jest niskokaloryczna i bardzo zdrowa, a do tego smakuje wyśmienicie.

Kocham zupy za ich uniwersalność i pewność, że podaję smaczny i pełen witamin posiłek. Zupa z młodej kapusty spełnia te kryteria, po za tym jest lekka i sprawdzi się w czasie upałów. Warto zaprzyjaźnić się z kapustą, dlatego że jest pełna witamin, zawiera m.in. sporą dawkę witamy C, witamin z grupy B, a także witamin A, E i K. 100 gram tego warzywa to zaledwie 40 kcal, dlatego też zalecana jest na diecie (choć mówi się, że jest ciężkostrawna, to nie do końca prawda, na ten mit wpływa ilość tłuszczu zawartego w tradycyjnych gołąbkach czy bigosie). W młodej kapuscie znajdziemy wapń, magnez i potas niezbędne do prawidłowej pracy ludzkiego organizmu. Picie soku z kapusty przyspiesza metabolizm i pomaga na obrzęki.

Zupa z młodej kapusty dostarczy nam samych dobroci, zachęcam do wypróbowania przepisu.

zupa z młodej kapusty

Zupa z młodej kapusty – potrzebne składniki

Aby przygotować tą pyszną i jednocześnie niskokaloryczną zupę, należy się zaopatrzyć w:

  • 0,5 główki młodej kapusty
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 6 – 7 młodych ziemniaków
  • 3 młode marchewki
  • Gałązka lubczyku (opcjonalnie)
  • 1 pietruszka (korzeń i nać)
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora
  • Pęczek koperku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • Sól i pieprz
obiad z młodej kapusty

Zupa z młodej kapusty – przygotowanie

Cebulę pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, marchew i pietruszkę pokroić w plastry, selera w drobną kostkę, ziemniaki w większą kostkę. W garnku na zupę rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić ją na średnim ogniu. Dodać marchew, seler, pora i pietruszkę, smażyć około 3 miniuty. Do garnka wlać 3 szklanki wody, dodać zioła i przyprawy, gotować na średnim ogniu około 5 miniut. Dodać poszatkowaną kapustę i gotować kolejne 15 minut. Po tym czasie dodać ziemniaki i gotować przez 15 minut lub dłużej, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Na koniec dodać przecier pomidorowy i posiekany koperek oraz doprawić do smaku, zagotować. Zupa z młodej kapusty gotowa, smacznego.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na zupę z wykorzystaniem młodej kapusty lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

Zapraszam również po przepis na ZUPĘ SZCZAWIOWĄ Z JAJKIEM lub DUSZONĄ MŁODĄ KAPUSTĘ.

Darmowe zdjęcie z galerii z flora, jarmuż, jasny

Oceń ten przepis

4.8 / 5. 5

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *