
Ogórki kiszone gotowe, czas więc je wykorzystać. Zapewniam, że to będzie idealna zupa ogórkowa, sycąca i kremowa. Na Instagramie zrobiła szał i trudno się dziwić, bo to sprawdzony przepis mojej mamy. Dostałam wiele pozytywnych wiadomości od mam, które podały zupę ogórkową dzieciom i były zaskoczone z jakim apatytem maluchy ją zjadły.
A że kiszonki są bardzo zdrowe, tym bardziej zachęcam do wypróbowania przepisu 1
Zupa ogórkowa z ryżem- potrzebne składniki
- 5 – 6 ogórków kiszonych
- 5 sporych ziemniaków
- 0,5 szklanki ryżu
- 2 marchewki
- 1 mała pietruszka
- Kawałek selera (lub 1 gałązka selera naciowego)
- Kawałek (około 7 cm) pora
- gałązka lubczyku (opcjonalnie)
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- 150 ml śmietany 30%
- 0,5 pęczka koperku
- 1 liść laurowy
- Sól i pieprz do smaku
- około 2 litrów wody lub bulionu

Przepis na zupę ogórkową
Przepis na zupę ogórkową jest bardzo prosty. Do garnka wlać wodę lub bulion, postawić je ogień. Marchew, pietruszkę, pora i seler obrać, pokroić w plastry (seler w kostkę), dodać do garnka razem z gałązką lubczyku (nie jest to konieczne, jednak lubczyk dodaje wyjątkowego aromatu). Gotujemy około 20 minut, po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy oraz wstępnie przyprawiamy solą i pieprzem. Po około 5 minutach dodajemy ryż i mieszamy zupę.
Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach (nie wylewaj wody po kiszeniu). Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle. Gdy cebula zacznie się delikatnie rumienić, dodajemy starte ogórki, całość dusimy około 10 – 15 minut, aż ogórki zrobią się miękkie. Ogórki przekładamy do zupy, dolewamy śmietanę i doprawiamy do smaku. koperek siekamy, dodajemy do zupy i gotowe. Prosta i pyszna zupa ogórkowa gotowa, smacznego.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na zupę ogórkową z ryżem lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.
zachęcam do wypróbowania przepisu na OGÓRKI KISZONE WEDŁUG MOJEJ BABCI .
