
Parówki kojarzą się Wam jedynie z opcja na śniadanie? Więc chyba Was zaskoczę, że możecie z nich wyczarować pyszny i szybki obiad. Potrawka z parówek w stylu meksykańskim to danie gotowe w 20 minut, do tego gwarantuję, że posmakuje całej rodzinie. Moja trzyletnia córka ją uwielbia, to super sposób na sporą dawkę warzyw, w towarzystwie lubianych przez dzieciaczki parówek.
Potrawka z parówek – potrzebne składniki
- 1 kg parówek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 6 – 7 pieczarek
- 1 szklanka passaty pomidorowej lub 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
Potrawka z parówek – przygotowanie
Parówki pokroić na kawałki długości około 3 cm. Jeśli chcecie uzyskać wzór jak na zdjęciu, należy brzegi każdego kawałka naciąć na krzyż z obu stron. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju do delikatnego zarumienienia w garnku o grubym dnie. Dodać posikany czosnek, a po około 1 minucie dodać odcedzone warzywa z puszek – kukurydzę i fasolę. Dolać 3/4 szklanki wody.
Pieczarki pokroić w plastry, dodać do garnka. Gotować około 10 minut, dodać parówki, wlać passatę lub przecier pomidorowy (w przypadku przecieru należy dolać jeszcze 1 szklankę wody), oraz przyprawy. Gotować jeszcze 10 minut. Gotowe, smacznego.
Jeśli marzy Ci się prosty obiad jak z restauracji, zachęcam do wypróbowania przepisu na SCHAB W SOSIE MUSZTARDOWYM
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na zupę lub potrawkę z parówek albo dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.


