
Zupa kalafiorowa z koperkiem kojarzy mi się z latem. Jest delikatna w smaku, lekka i po prostu pyszna. Przygotowana w ten sposób świetnie sprawdzi się w czasie letnich upałów, ponieważ jej przygotowanie jest łatwe i szybkie. Koperek i kalafior to duet doskonały, zachęcam do wypróbowania przepisu.
Zupa kalafiorowa z koperkiem – potrzebne składniki
- 1 kalafior
- 2 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- Kawałek pora (około 5 cm)
- 1/4 średniego selera lub 2 gałązki selera naciowego
- 6 – 8 ziemniaków (zależy od wielkości)
- 1 pęczek koperku
- gałązka lubczyku (opcjonalnie)
- 100 ml śmietany 30%
- Sól i pieprz
Przepis na zupę kalafiorową
Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić (marchew i por w plastry, seler, pietruszkę w drobną kostkę). Przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać sól i pieprz. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut. W tym czasie obrać i pokroić ziemniaki, dodać je do zupy i gotować jeszcze 10 minut. Dodać również gałązkę lubczyku.
Kalafior podzielić na niewielkie różyczki, dodać do zupy. Gotować 5 minut, następnie wlać śmietanę (ciągle mieszając), dodać posiekany koperek i doprawić do smaku. Zagotować i zajadać. Smacznego.
Mamy już lekki letni obiad, więc na deser polecam SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na zupa kalafiorowa z koperkiem lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.


