
Pysznie rozgrzewająca zupa gulaszowa z wołowiny to świetna propozycja na obiad. Z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Ja najczęściej przygotowuję ją z wołowiny, nie bójcie się tego mięsa, odpowiednia obróbka i będzie się rozpływało w ustach. Dodatek sporej ilości warzyw i odpowiedni dobór przypraw to sekret tej przepysznej potrawy. Zupa gulaszowa wymaga dość długiego gotowania, żeby mięso było miękkie i kruche.
Dlaczego warto jeść wołowinę? Dlatego, że zawiera bardzo dużo żelaza, spożywanie tego mięsa zalecane jest osobom z niedoborem tego pierwiastka. Dodatkowo w wołowinie znajdują się witaminy z grupy B, a także witaminy A, E oraz D. Zupa gulaszowa dostarczy nam tych wartości, tym bardziej zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu.
Zupa gulaszowa – potrzebne składniki
Do przygotowania zupy gulaszowej potrzebne są:
- 0,5 kg wołowiny
- 3 młode marchewki (poza sezonem 2 dojrzałe)
- 1 korzeń pietruszki
- 0,5 małego selera
- 1 duża papryka czerwona
- 5 pieczarek (opcjonalnie)
- 1 cebula
- 2 zabki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 4-5 ziemniaków
- Około 2 szklanki bulionu lub wody
- 1 szklanka passaty pomidorowej albo 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Spora szczypta chilli
- 1 łyżka majeranku
- Spora szczypta gałki muszkatołowej i kuminu
- 1/4 łyżeczki tymianku
- Sól i pieprz do smaku

Zupa gulaszowa – przygotowanie
Przygotowanie zupy gulaszowej rozpocząć od pokrojenia mięsa w niedużą kostkę (około 2 x 2 cm). Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć do momentu aż zacznie się szklić w garnku, w którym będzie gotowana zupa. Partiami dodać do cebuli mięso i zarumienić. Kolejną partię wołowiny dodajemy, gdy poprzednia się zacznie rumienić, dzięki temu mięso nie będzie się gotować, a wszystkie soki zostaną w nim zamknięte. Wlać bulion lub wodę, tak by przykryły mięso. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu przez ok 1,5 godziny, aż mięso zacznie mięknąć, od czasu do czasu przemieszać, żeby mięso nie przywarło.
Marchew pokroić w plastry, seler, pietruszkę w kosteczkę. Warzywa wraz z kuminem, gałką muszkatołową, chilli, słodką papryką, tymiankiem dodać do zupy gulaszowej. Gotować ok 20 min, następnie dodać pokrojoną w paski paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek oraz passatę pomidorową lub przecier pomidorowy. Zupę doprawić do smaku, gotować jeszcze 5 minut, po czym zdjąć z ognia. Super podawać posypaną posiekaną natką pietruszki, można też zaserwować ją z pieczywem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na lekką, ale pożywną zupę, zapraszam na zupę z soczewicy i ciecierzycy, przepis znajdziesz TUTAJ.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na zupę z soczewicą lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.
