Zupa dyniowa – 3 przepisy na pyszny jesienny obiad

zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
5
(1)

Gdy w mojej kuchni pojawia się zupa dyniowa, wtedy jasne jest, że jesień zawitała i trzeba korzystać z jej darów. Mam dla Was aż trzy przepisy na zupę krem z dyni, każdy inny, ale wszystkie pyszne. Wypróbujesz wszystkie zanim sezon na dynię się skończy? U nas zupa dyniowa na dobre rozgościła się w naszym jesiennym menu i przygotowuję ją tak często, jak tylko się da.

Do przygotowania zupy polecam wybrać dynię hokkaido, jej skórka nie jest twarda po obróbce termicznej, więc nie trzeba jej obierać. Jeśli użyjesz innej dyni, przed dodaniem jej do zupy, należy ją obrać.

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

  • 1 dynia hokkaido
  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 spore marchewki
  • około 5 cm jasnej części pora
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • około 5 cm świeżego imbiru lub 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1/3 łyżeczki chili
  • Sól i pieprz

Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę, pora pokroić w plastry. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oliwie lub oleju w garnku, w którym będzie gotowana zupa dyniowa. Dodać czosnek, ziemniaki, marchew i pora, smażyć około 5 minut, następnie dodać dynię pokrojoną w kostkę oraz mleczko kokosowe i obrany oraz posiekany imbir. Wstępnie przyprawić i dolać wody (lub bulionu), ale tylko tyle, by warzywa nie wystawały poza jej poziom.

Gotować na małym ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować, po czym zmiksować na gładki krem. Najlepiej smakuje z grzankami i prażonymi ziarnami.

zupa dyniowa
zupa dyniowa

Zupa dyniowa klasyczny krem

  • 1 mała dynia hokkaido
  • 5 sporych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 marchewki
  • 100 ml śmietany 30 %
  • Około 3 cm świeżego imbiru lub 0,5 łyżeczki suszonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Szczypta tymianku
  • 1/3 łyżeczki chili (jeśli nie lubisz pikantnego jedzenia, daj tylko szczyptę)
  • Sól i pieprz
  • 1 pestki dyni do dekoracji

Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę, odstawić na później. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie w garnku o grubym dnie. Dodać posiekany czosnek. Ziemniaki i marchew przełożyć do garnka i zalać wodą lub bulionem, tak by płyn tylko przykrył warzywa. Gdy ziemniaki będą wciąż lekko twarde, dodać dynię pokrojoną w kostkę, obrany i posiekany imbir oraz przyprawy. Dolać wody jedynie do poziomu warzyw.

Gotować na małym ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie (około 15 minut). Dodać śmietanę, zagotować, a następnie zblendować na gładki krem. Na patelni uprażyć ziarna słonecznika i posypać nimi zupę. Podawać z grzankami i odrobiną dobrego oleju.

Zupa dyniowo – pomarańczowa z pikantną nutą

  • 1 średnia dynia hokkaido
  • 3 spore marchewki
  • 4 ziemniaki
  • około 0,7 l bulionu lub wody
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomarańcze
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
  • spora szczypta chili
  • Sól i pieprz do smaku

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie (ja robię to w garnku, w którym gotuję zupę). Gdy się delikatnie zarumienią na małym ogniu, dodać pokrojoną w plastry marchew i zalać bulionem warzywnym, albo wodą do poziomu warzyw. Po około 3 minutach dodać pokrojoną dynie i ziemniaki.

Gotować około 10 minut, następnie dodać imbir i wstępnie przyprawić. Dolać bulionu, tak, by był do poziomu warzyw, nie więcej. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw (około 15 minut). Dodać mleko i sok wyciśnięty z pomarańczy, ostatecznie przyprawić. Zupę zmiksować, podawać z prażonymi ziarnami i grzankami. 

Na deser polecam kruche CIASTECZKA Z JABŁKAMI, idealny deser po jesiennym obiedzie.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na zupę dyniową lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

Hokkaido

Oceń ten przepis

5 / 5. 1

Polecane

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *