
Zupa brokułowa z kukurydzą to jedna z ulubionych zup mojego dziecka. Tak, młoda lubi brokuły i chętnie się nimi zajada, jednak to właśnie o tą zupę prosi najczęściej. I wcale się nie dziwię, bo połączenie brokułu i kukurydzy jest nadzwyczaj pyszne. Wystarczy kilka składników i masz gotowy pyszny i zdrowy obiad.
Zupa brokułowa – potrzebne składniki
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 brokuł
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- Kawałek pora i selera
- 5-6 ziemniaków
- około 1,5 litra wody lub bulionu
- 1 puszka kukurydzy
- 100 ml śmietany 30%
- Sól i pieprz
- Szczypta tymianku
Zupa z kukurydzą – przygotowanie
Marchew, pietruszkę, selera i pora obrać i pokroić. Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na oleju na średnim ogniu do momentu delikatnego zarumienienia. Do cebuli dodać przygotowane warzywa, dusić około 5 minut, a następnie zalać wodą lub bulionem.
Dodać sól, pieprz i tymianek, po czym gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy brokułowej i gotować jeszcze 15 minut. Brokuł podzielić na małe różyczki, kukurydzę osączyć z zalewy i dodać do garnka. Gotować kolejne 5 minut, następnie wlać śmietanę i doprawić do smaku. Po zagotowaniu zdjąć garnek z gazu. Smacznego.
Wypróbuj też przepis na ZUPĘ KREM Z ZIELONYCH WARZYW.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na zupę z brokułem i kukurydzą lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.


