Szybka zupa brokułowa z kukurydzą, ulubiona zupka mojego dziecka

zupa brokułowa z kukurydzą
4.8
(4)
zupa brokułowa

Zupa brokułowa z kukurydzą to jedna z ulubionych zup mojego dziecka. Tak, młoda lubi brokuły i chętnie się nimi zajada, jednak to właśnie o tą zupę prosi najczęściej. I wcale się nie dziwię, bo połączenie brokułu i kukurydzy jest nadzwyczaj pyszne. Wystarczy kilka składników i masz gotowy pyszny i zdrowy obiad.

Zupa brokułowa – potrzebne składniki

  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 brokuł
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • Kawałek pora i selera
  • 5-6 ziemniaków
  • około 1,5 litra wody lub bulionu
  • 1 puszka kukurydzy
  • 100 ml śmietany 30%
  • Sól i pieprz
  • Szczypta tymianku

Zupa z kukurydzą – przygotowanie

Marchew, pietruszkę, selera i pora obrać i pokroić. Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na oleju na średnim ogniu do momentu delikatnego zarumienienia. Do cebuli dodać przygotowane warzywa, dusić około 5 minut, a następnie zalać wodą lub bulionem.

Dodać sól, pieprz i tymianek, po czym gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy brokułowej i gotować jeszcze 15 minut. Brokuł podzielić na małe różyczki, kukurydzę osączyć z zalewy i dodać do garnka. Gotować kolejne 5 minut, następnie wlać śmietanę i doprawić do smaku. Po zagotowaniu zdjąć garnek z gazu. Smacznego.

Wypróbuj też przepis na ZUPĘ KREM Z ZIELONYCH WARZYW.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na zupę z brokułem i kukurydzą lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

Brokuł

Oceń ten przepis

4.8 / 5. 4

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.