
Wiejski kociołek to przepis, który wyjątkowo sprawdza się w okresie jesieni i zimy, gdy marzy nam się sycący i pyszny obiad. Sprawdzi się też oczywiście latem i wiosną, gdy mamy ochotę na porządną dawkę smaku.
Wiejski kociołek – potrzebne składniki
- około 300 g boczku wędzonego
- około 300 g kiełbasy (np. wiejskiej)
- 4 – 5 ziemniaków
- 1 papryka czerwona
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 5 -6 pieczarek
- kawałek pietruszki i selera
- kawałek pora (około 5 cm)
- około 0,5 l pasaty pomidorowej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Wiejski kociołek – przygotowanie
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w plasterki. Obrać ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę. Zimniaki i seler pokroić w kostkę, marchew, pieczarki, pietruszkę i pora w plasterki. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paski. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w plasterki.
Na patelni podsmażyć boczek, dodać cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać kiełbasę i podsmażyć na rumiano na średnim ogniu. Dodać marchew, pora, seler, pietruszkę, dusić 3 minuty, po czym wlać 1 szklankę wody. Dodać sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie, gotować około 10 minut. Dodać pokrojone ziemniaki i pieczarki, gotować kolejne 10 minut.
Do garnka dołożyć paprykę, czosnek, majeranek i łyżeczkę słodkiej papryki. Gotować do miękkości warzyw, następnie dodać pasatę i doprawić wiejski kociołek do smaku. Danie podawać posypane natką pietruszki. Świetnie smakuje też na drugi dzień. Smacznego.
Na deser polecam prosty w przygotowaniu CHLEBEK BANANOWY.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu dania lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym posiłku. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.


