Wiejski kociołek (chłopski garnek), czyli pomysł na pyszny i sycący obiad

chłopski garnek
5
(11)
wiejski kociołek

Wiejski kociołek to przepis, który wyjątkowo sprawdza się w okresie jesieni i zimy, gdy marzy nam się sycący i pyszny obiad. Sprawdzi się też oczywiście latem i wiosną, gdy mamy ochotę na porządną dawkę smaku.

Wiejski kociołek – potrzebne składniki

  • około 300 g boczku wędzonego
  • około 300 g kiełbasy (np. wiejskiej)
  • 4 – 5 ziemniaków
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 -6 pieczarek
  • kawałek pietruszki i selera
  • kawałek pora (około 5 cm)
  • około 0,5 l pasaty pomidorowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Wiejski kociołek – przygotowanie

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w plasterki. Obrać ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę. Zimniaki i seler pokroić w kostkę, marchew, pieczarki, pietruszkę i pora w plasterki. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paski. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w plasterki.

Na patelni podsmażyć boczek, dodać cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać kiełbasę i podsmażyć na rumiano na średnim ogniu. Dodać marchew, pora, seler, pietruszkę, dusić 3 minuty, po czym wlać 1 szklankę wody. Dodać sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie, gotować około 10 minut. Dodać pokrojone ziemniaki i pieczarki, gotować kolejne 10 minut.

Do garnka dołożyć paprykę, czosnek, majeranek i łyżeczkę słodkiej papryki. Gotować do miękkości warzyw, następnie dodać pasatę i doprawić wiejski kociołek do smaku. Danie podawać posypane natką pietruszki. Świetnie smakuje też na drugi dzień. Smacznego.

Na deser polecam prosty w przygotowaniu CHLEBEK BANANOWY.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu dania lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym posiłku. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

wiejski kociołek

kiełbasa

Oceń ten przepis

5 / 5. 11

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.