Przepis na najlepsze świąteczne uszka z grzybami, uszka na Wigilię

uszka na Wigilię
4.8
(9)
uszka z grzybami

Cały rok czekam uszka z grzybami zatopione w barszczu. To zdecydowanie moje ulubione świąteczne danie. Nie przygotowuję uszek w ciągu roku właśnie dlatego, że to właśnie na Boże Narodzenie smakują wyjątkowo i nieodłącznie kojarzą mi się ze świętami. A jakie zupy pojawiają się u Was na święta?

Poniżej znajdziecie przepis na tradycyjne uszka z farszem grzybowym, wraz z instrukcją krok po kroku ich lepienia.

Uszka z grzybami – potrzebne składniki

Farsz:

  • 80 g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki lub koźlarze)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 spora cebula
  • 2 łyżki oleju
  • Sól i pieprz

Ciasto:

  • 0,6 kg mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • Około 250 ml gorącej wody

Uszka na Wigilię – przygotowanie

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie przez minimum 2 godziny (choć ja moczę je przez całą noc).

Przygotować ciasto – na stolnicę lub czysty blat wysypać mąkę i sól, po środku zrobić wgłębienie, w które wbić jajko. Dodać olej i część wody. Wyrabiać ciasto dolewając resztę wody. Ciasto na uszka z grzybami powinno być gładkie i elastyczne. Należy je odstawić pod przykryciem (np. w misce przykrytej folią spożywczą lub pod miską odwróconą do góry dnem), żeby odpoczęło na około 20 – 30 minut.

Grzyby ugotować (około 30 minut), odcedzić (wywar polecam zostawić do barszczu lub przygotować na nim zupę grzybową). Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju do zarumienienia, po czym dodać do grzybów. Wstępnie doprawić solą i pieprzem. Farsz grzybowy zmielić maszynką do mięsa lub w malakserze. Następnie dodać bułkę tartą, i ostatecznie doprawić do smaku.

Blat posypać mąką. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować pierwszą na cienki płat. Literatką lub innym naczyniem o wąskich, ostrych brzegach wyciąć okręgi, a na każdy z nich nałożyć 0,5 łyżeczki farszu. Ulepić uszka – najpierw jak pieroga, później łączymy boki (poniżej w galerii mój sposób na klejenie uszek). Gotowe uszka wrzucić do wrzącej wody z solą i 2 łyżkami oleju. Uszka na Wigilię gotujemy przez około 4 minuty od momentu ich wypłynięcia (czas zależy od grubości ciasta). Pierożki wyłowić łyżką cedzakową, na chwilę wrzucić do zimnej wody (chyba, że od razu podajemy, to prosto do talerza), odcedzić.

Przygotować omastę z podsmażonej cebulki i oleju, polać nią gotowe uszka. Smacznego.

Jeśli szukasz super sałatki na święta wypróbuj WARSTWOWĄ SAŁATKĘ GYROS.

uszka

Oceń ten przepis

4.8 / 5. 9

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *