Najprostszy i najlepszy tort czekoladowy z truskawkami

tort czekoladowy z truskawkami
4.9
(8)
tort czekoladowy z truskawkami

Przygotowanie dobrego tortu zajmuje sporo czasu i wymaga sporych umiejętności. Najlepsze pracownie tortowe zaczynają jego przygotowanie już trzy dni wcześniej, żeby ciasto odpoczęło, masy odpowiednio się schłodziły, a także żeby tort „przeszedł” smakami. Ten tort czekoladowy z truskawkami przygotujecie w jeden dzień (oczywiście nie cały), później wystarczy 12 godzin w lodówce i już możecie cieszyć się smakiem pysznego i efektownego wypieku.

Przepis został przygotowany na tort o średnicy 20 cm, jeśli posiadacie większą lub mniejszą formę, wszystkie składniki należy przeliczyć, używając tego PRZELICZNIKA FOREMEK ze strony www.slodkipomysl.pl .

Jestem pewna, że ten tort czekoladowy z truskawkami podbije serca Wasze i zaproszonych gości.

Tort czekoladowy z truskawkami- potrzebne składniki

Biszkopt:

  • 5 jajek (temperatura pokojowa)
  • 160 g cukru
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 120 g mąki
  • 35 g kakao

Masa truskawkowa:

  • 1 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 łyżka soku z cytryny

Masa śmietanowa:

  • 450 ml śmietany 36% (zimna)
  • 200 g mascarpone (zimna)
  • 40 g cukru pudru

Nasączenie:

  • 4 łyżki soku z cytrynu
  • 0,5 szklanki wody

tort czekoladowy z truskawkami

Tort czekoladowy z truskawkami – przygotowanie

Biszkopt najlepiej upiec z rana, żeby miał czas „odpocząć” przez co będzie lepiej się kroił. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, jeśli zapomnieliście je wcześniej wyjąć z lodówki, można włożyć je do garnka z gorącą wodą z kranu na około 10 minut.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Dół tortownicy (średnica 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę i kakao przesiać sitkiem i odstawić. Jajka ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę (przez około 4 minuty), następnie dodać partiami cukier i ubijać kolejne 5 minut. Dodać 5 łyżek zimnej wody, zmieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać mieszankę mąki i kakao, wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Jeśli będziemy mieszać zbyt długo, biszkopt osiądzie po pieczeniu. Ciasto wylać do tortownicy, wstawić do piekarnika na około 45 – 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu uchylić piekarnik, zostawić tam biszkopt na 10 minut, następnie wyjąć go i upuścić na podłogę z wysokości około 20 cm. Odstawić na około godzinę, po czym delikatnie nożem odkroić brzegi biszkoptu od formy, zdjąć obręcz tortownicy i odwrócić ciasto do góry nogami (dzięki temu biszkopt będzie prosty u góry). Ciasto zostawić do ostygnięcia, dopiero wtedy należy je przekroić na 3 blaty (im dłużej ciasto stoi, tym łatwiej się je kroi, dlatego zalecam to zrobić tuż przed przełożeniem masami).

Truskawki przekroić na ćwiartki, lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. w rondelku zagotować owoce, aż zaczną puszczać sok. Wyłączyć ogień, dodać galaretki i mieszać aż do ich rozpuszczenia. Masę podzielić na dwie części, jedną włożyć do zamrażarki, a drugą do lodówki. Masy często mieszamy i sprawdzamy ich stopień stężenia.

Przygotowujemy spód tortu: biszkopt kroimy na trzy części, jedną z nich kładziemy na spód tortownicy (jeśli nie mamy rantu cukierniczego, możemy podwyższyć boki formy papierem do pieczenia – układamy go wzdłuż boków tortownicy). Ciasto nasączamy 4 -5 łyżkami płynu do nasączania. Gdy część truskawkowa z zamrażarki będzie już prawie gęsta, wylewamy ją na biszkopt i wkładamy do lodówki.

W międzyczasie kontrolujemy stężenie drugiej części masy truskawkowej i gdy zacznie się ścinać, przygotowujemy masę śmietankową. W misce umieścić śmietanę i cukier puder, ubić przez 1 minutę na średnich obrotach, następnie dodać mascarpone i ubijać, aż masa będzie całkiem sztywna i stabilna (około 2 minuty).

Na masę truskawkową położyć kolejny blat biszkoptu, nasączyć go sokiem z cytryny zmieszany z wodą, następnie wyłożyć masę śmietanową (zostawić kilka łyżek na dekorację). Na masę położyć biszkopt nasączyć go i na wierzch wylać prawie stężałą galaretkę z owocami. Tort czekoladowy z truskawkami wkładamy na całą noc do lodówki, rano dekorujemy pozostałą masą śmietanową i świeżymi owocami i ponownie wkładamy do lodówki. Tort wyciągnąć na pół godziny przed jego jedzeniem, do krojenia używać noża maczanego w gorącej wodzie. Smacznego.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na tort czekoladowy z truskawkami lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym deserze. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

Wielbicieli słodkości zapraszam po przepis na przepyszną TARTĘ ZE ŚLIWKAMI.

Oceń ten przepis

4.9 / 5. 8

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *