
Sezon na szparagi w pełni, trzeba go wykorzystać, więc mam dla Was pomysł na bardzo prostą przekąskę – szparagi w szynce. Przygotowanie zajmie Wam krócej niż 5 minut (plus czas pieczenia lub grillowania), tylko dwa składniki, które połączone razem smakują wybornie. Można je przygotować w domu w piekarniku, lub w plenerze na ruszcie.
Szparagi w szynce – potrzebne składniki
- 1 pęczek szparagów zielonych (10 szt)
- 1 opakowanie szynki parmeńskiej (prosciutto 10 plastrów)
Pomysł na zielone szparagi – przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Szparagi delikatnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Odłamać zdrewniałe końcówki – złapać za grubszy koniec i w 2/3 długości, a następnie zgiąć szparag, aż pęknie. Końcówki wyrzucić, lub wykorzystać do przygotowania zupy krem. Każdego szparaga owinąć plastrem szynki i ułożyć na papierze do pieczenia (do pieczenia w piekarniku) lub tacce do grillowania.
Szparagi piec około 15 minut, aż szynka się zarumieni. można też położyć je na ruszcie i grillować przez około 20 minut. Smacznego.
Polecam również pyszny MAKARON ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ na szybki wiosenny obiad.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepis na szparagi w szynce lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.


