Przekąska na imprezę lub grilla – szparagi w szynce, pomysł na zielone szparagi

szparagi w szynce
4.8
(22)

Sezon na szparagi w pełni, trzeba go wykorzystać, więc mam dla Was pomysł na bardzo prostą przekąskę – szparagi w szynce. Przygotowanie zajmie Wam krócej niż 5 minut (plus czas pieczenia lub grillowania), tylko dwa składniki, które połączone razem smakują wybornie. Można je przygotować w domu w piekarniku, lub w plenerze na ruszcie.

Szparagi w szynce – potrzebne składniki

  • 1 pęczek szparagów zielonych (10 szt)
  • 1 opakowanie szynki parmeńskiej (prosciutto 10 plastrów)

Pomysł na zielone szparagi – przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Szparagi delikatnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Odłamać zdrewniałe końcówki – złapać za grubszy koniec i w 2/3 długości, a następnie zgiąć szparag, aż pęknie. Końcówki wyrzucić, lub wykorzystać do przygotowania zupy krem. Każdego szparaga owinąć plastrem szynki i ułożyć na papierze do pieczenia (do pieczenia w piekarniku) lub tacce do grillowania.

Szparagi piec około 15 minut, aż szynka się zarumieni. można też położyć je na ruszcie i grillować przez około 20 minut. Smacznego.

Polecam również pyszny MAKARON ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ na szybki wiosenny obiad.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepis na szparagi w szynce lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

Zielone Szparagi

Oceń ten przepis

4.8 / 5. 22

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *