Prosty przepis na pyszne spaghetti bolognese

sos boloński
4.9
(7)
spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese to mój sposób na szybki i pyszny obiad. To prosty przepis dla każdego, takie danie chętnie zjedzą nawet najmłodsi. Sos boloński tradycyjnie gotuje się nawet kilka godzin, ja mam dla Was przyspieszoną wersję 🙂

Spaghetti bolognese – potrzebne składniki

  • Makaron spaghetti
  • 0,5 l passaty pomidorowej
  • 0,4 kg mięsa mielonego (u mnie wołowo – wieprzowe)
  • 1 mała marchew
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • Oliwa do smażenia
  • 0,5 szklanki wody lub bulionu

Dodatkowo:

  • parmezan do posypania dania

Sos boloński – przygotowanie

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. W garnku o grubym dnie podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się delikatnie zarumieni, dodać obraną marchew startą na tarce o dużych oczkach. Chwilę podsmażyć warzywa, następnie wlać 0,5 szklanki wody lub bulionu i gotować na małym ogniu.

Na patelni podsmażyć mięso doprawione solą i pieprzem (ja nie dodaję tłuszczu). Delikatnie zarumienione mięso dodać do garnka z warzywami, dodać oregano, bazylię, sól i pieprz. Dusić chwilę, wlać passatę i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Sos gotować do momentu aż odparuje woda i sos się zagęści, lub też można go zagęścić 1 łyżką mąki wymieszaną z 3 łyżkami zimnej wody. Przyprawić do smaku. Smacznego.

Na deser polecam prosty CHLEBEK BANANOWY.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na roladę lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

BOLOGNESE

Oceń ten przepis

4.9 / 5. 7

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.