
Spaghetti bolognese to mój sposób na szybki i pyszny obiad. To prosty przepis dla każdego, takie danie chętnie zjedzą nawet najmłodsi. Sos boloński tradycyjnie gotuje się nawet kilka godzin, ja mam dla Was przyspieszoną wersję 🙂
Spaghetti bolognese – potrzebne składniki
- Makaron spaghetti
- 0,5 l passaty pomidorowej
- 0,4 kg mięsa mielonego (u mnie wołowo – wieprzowe)
- 1 mała marchew
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- Sól i pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- Oliwa do smażenia
- 0,5 szklanki wody lub bulionu
Dodatkowo:
- parmezan do posypania dania
Sos boloński – przygotowanie
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. W garnku o grubym dnie podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się delikatnie zarumieni, dodać obraną marchew startą na tarce o dużych oczkach. Chwilę podsmażyć warzywa, następnie wlać 0,5 szklanki wody lub bulionu i gotować na małym ogniu.
Na patelni podsmażyć mięso doprawione solą i pieprzem (ja nie dodaję tłuszczu). Delikatnie zarumienione mięso dodać do garnka z warzywami, dodać oregano, bazylię, sól i pieprz. Dusić chwilę, wlać passatę i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Sos gotować do momentu aż odparuje woda i sos się zagęści, lub też można go zagęścić 1 łyżką mąki wymieszaną z 3 łyżkami zimnej wody. Przyprawić do smaku. Smacznego.
Na deser polecam prosty CHLEBEK BANANOWY.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na roladę lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.


