Najlepszy sos tatarski do jajek, wędlin i obiadów

jajka w sosie
4.8
(10)
sos tatarski do jajek

Sos tatarski do jajek to najczęściej podawany sos na Wielkanocnym stole. Świetnie pasuje też do wędlin, ryb i do mięsnych dań na ciepło. Nie wyobrażam sobie świąt bez tego pysznego, wyrazistego w smaku sosu.

Sos tatarski do jajek – potrzebne składniki

  • 3 – 4 ogórki konserwowe (3 łyżki po posiekaniu)
  • 2 łyżki kaparów z zalewy
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej

Sos tatarski na święta – przygotowanie

Ogórki, kapary, szczypior, cebulę i natkę pietruszki posiekać jak najdrobniej, przełożyć do słoika 0,5 l. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do słoika dodać majonez, sól i pieprz, musztardę oraz sok z cytryny. Całość wymieszać, zamknąć słoik i włożyć do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Tak przygotowany sos można trzymać w zamkniętym słoiku w lodówce do 4 dni. Smacznego.

Na Wielkanocny stół polecam też PIECZONĄ BIAŁĄ KIEŁBASĘ.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na sos tatarski do jajek lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

sos tatarski

Oceń ten przepis

4.8 / 5. 10

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *