
Sos tatarski do jajek to najczęściej podawany sos na Wielkanocnym stole. Świetnie pasuje też do wędlin, ryb i do mięsnych dań na ciepło. Nie wyobrażam sobie świąt bez tego pysznego, wyrazistego w smaku sosu.
Sos tatarski do jajek – potrzebne składniki
- 3 – 4 ogórki konserwowe (3 łyżki po posiekaniu)
- 2 łyżki kaparów z zalewy
- 1 mała cebula
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 szklanka majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
Sos tatarski na święta – przygotowanie
Ogórki, kapary, szczypior, cebulę i natkę pietruszki posiekać jak najdrobniej, przełożyć do słoika 0,5 l. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do słoika dodać majonez, sól i pieprz, musztardę oraz sok z cytryny. Całość wymieszać, zamknąć słoik i włożyć do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Tak przygotowany sos można trzymać w zamkniętym słoiku w lodówce do 4 dni. Smacznego.
Na Wielkanocny stół polecam też PIECZONĄ BIAŁĄ KIEŁBASĘ.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na sos tatarski do jajek lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.




