Sernik królewski, prosty przepis na idealny sernik

prosty sernik
0
(0)
sernik królewski

Sernik królewski nie tylko wspaniale się prezentuje, ale też smakuje wprost wspaniale. Ten prosty sernik to kruche kakaowe ciasto, delikatny, kremowy środek , co sprawia, że jest on po prostu idealny. A że jestem wielbicielką serników, to możecie mi zaufać, ze to ciasto jest po prostu perfekcyjne. Jego przygotowanie nie jest bardzo trudne, tym bardziej zachęcam do wypróbowania przepisu.

Sernik królewski – potrzebne składniki

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 1 kostka masła zimnego (200 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki cukru
  • Szczypta soli
  • 2 jajka

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 4 jajka
  • 1 kostka masła w temperaturze pokojowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki cukru

Prosty sernik – przygotowanie

Na stolnicę lub czysty blat wsypać składniki na ciasto: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier i sól. W sypkich składnikach zrobić zagłębienie, wbić w nie jajka i dodać jogurt naturalny lub maślankę. Masło pokroić w drobną kostkę, dodać do pozostałych składników. Całość zagnieść na jednolite ciasto. Należy to zrobić jak najszybciej, żeby ciasto zbytnia się nie ogrzało od rąk. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę (wersja dla niecierpliwych: 25 – 30 minut w zamrażalniku).

Masło w temperaturze pokojowej ubić na najwyższych obrotach z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (około 5 min). Białka oddzielić od żółtek, białka odłożyć na później. Żółtka dodać do masy maślanej, po jednym, ciągle miksując. Pomału dodawać twaróg ciągle miksując, jednak tym razem już na niższych obrotach miksera. Następnie dodać budyń i zmiksować masę serową.

Białka ubij na sztywno, zajmie to około 8 -10 minut w zależności od miksera (najpierw umyj mieszadła miksera). Ubite białka dodaj do masy serowej i wymieszaj szpatułką lub łyżką. Formę (blacha 25 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Ciasto kakaowe wyjąć z lodówki, podzielić na pół. Jedną połowę pokroić w dość cienkie plastry i wyłożyć nimi spód blaszki, delikatnie dociskając. Następnie wylać masę serową, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta. Włożyć sernik królewski do nagrzanego piekarnika na 50-55 min. Po tym czasie studzić prosty sernik przy uchylonych drzwiach piekarnika, później włożyć na noc do lodówki. Sernik potrzebuje stężeć, dlatego polecam serwować go na drugi dzień. Smacznego.

Jeśli jesteś wielbicielem tradycyjnych smaków, polecam przepis na SZARLOTKĘ.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu sernik królewski lub dodasz komentarz z opinią. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

sernik

Oceń ten przepis

0 / 5. 0

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.