Sałatka z fasolką szparagową

sałatka z fasolką
0
(0)

Sezon na fasolkę szparagową trwa w najlepsze, więc chciałabym Wam polecić przepis na to pyszne warzywo. Sałatka z fasolką szparagową jest sycąca i lekkostrawna, a jednocześnie pyszna, prosta i smakuje latem.

Sałatka z fasolką szparagową – potrzebne składniki

Sałatka:

  • około 0,7 kg fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
  • garść pomidorków koktajlowych (około 10 szt.)
  • około 200 g sera typu feta
  • garść liści bazylii (opcjonalnie)

Sos (dressing):

  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 0,5 łyżeczki miodu lub cukru
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz

Sałatka z fasolką – przygotowanie

Sałatka z fasolką szparagową rozpocząć od umycia i obcięcia ogonków (niektórzy obcinają z obu stron, ja tylko z jednej). Fasolkę można pokroić na kawałki 4 – 5 cm lub zostawić w całości. Wrzucić na gotującą się, osoloną wodę i gotować do miękkości (w zależności od fasolki 10 – 15 minut). Następnie fasolkę odcedzić i ostudzić.

Pomidorki pokroić na ćwiartki, ser feta w kostkę. Fasolkę, pomidory i fetę przełożyć do miski i przygotować sos. Wymieszać czosnek przeciśnięty przez praskę, olej (oliwę), musztardę, miód, sok z cytryny, oregano, sól i pieprz, następnie powstałym dressingiem polać sałatkę. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na inną lekką sałatkę, koniecznie wypróbuj przepis na SAŁATKĘ Z CIECIERZYCĄ.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na sałatka z fasolką szparagową lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

sałatka z fasolką szparagową

fasolka

Oceń ten przepis

0 / 5. 0

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *