
Sezon na fasolkę szparagową trwa w najlepsze, więc chciałabym Wam polecić przepis na to pyszne warzywo. Sałatka z fasolką szparagową jest sycąca i lekkostrawna, a jednocześnie pyszna, prosta i smakuje latem.
Sałatka z fasolką szparagową – potrzebne składniki
Sałatka:
- około 0,7 kg fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
- garść pomidorków koktajlowych (około 10 szt.)
- około 200 g sera typu feta
- garść liści bazylii (opcjonalnie)
Sos (dressing):
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- 0,5 łyżeczki miodu lub cukru
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki oregano
- sól i pieprz
Sałatka z fasolką – przygotowanie
Sałatka z fasolką szparagową rozpocząć od umycia i obcięcia ogonków (niektórzy obcinają z obu stron, ja tylko z jednej). Fasolkę można pokroić na kawałki 4 – 5 cm lub zostawić w całości. Wrzucić na gotującą się, osoloną wodę i gotować do miękkości (w zależności od fasolki 10 – 15 minut). Następnie fasolkę odcedzić i ostudzić.
Pomidorki pokroić na ćwiartki, ser feta w kostkę. Fasolkę, pomidory i fetę przełożyć do miski i przygotować sos. Wymieszać czosnek przeciśnięty przez praskę, olej (oliwę), musztardę, miód, sok z cytryny, oregano, sól i pieprz, następnie powstałym dressingiem polać sałatkę. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na inną lekką sałatkę, koniecznie wypróbuj przepis na SAŁATKĘ Z CIECIERZYCĄ.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na sałatka z fasolką szparagową lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.


