Tradycyjna sałatka jarzynowa, najlepszy przepis mojej mamy

sałatka na imprezę
5
(5)
sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa wielu osobom kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak śmiało możecie przygotować ją na dowolną imprezę, lub na kolację. U nas dość często gości na stole właśnie w formie wieczornego posiłku. Nazywana jest Królową Sałatek i trudno się dziwić, bo każdy ją zna i każdemu smakuje.

Sałatka jarzynowa – potrzebne składniki

  • 5 sporych ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 3 jajka na twardo
  • 4 ogórki kiszone
  • 0,5 jabłka
  • Kawałek pora (około 5 cm)
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mała puszka groszku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • Sól i pieprz według uznania

Sałatka jarzynowa – przygotowanie

Ziemniaki i marchew ugotować do miękkości (w skórce) w osolonej wodzie. Po ostudzeniu należy je obrać i pokroić w kostkę (możecie użyć specjalnego urządzenia do krojenia – okręg z przeciągniętymi drucikami) . Również jajka i jabłko obrać i pokroić w ten sam sposób. Ogórki kiszone pokroić w kostkę, pora w cienkie plasterki.

Z kukurydzy i groszku odlać płyn (odsączyć np. na sitku) i dodać je do miski. Dodać majonez, musztardę, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się „przegryzły”. Smacznego.

Jeśli poszukujesz hitowych imprezowych sałatek, koniecznie wypróbuj SAŁATKĘ GYROS.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na sałatkę jarzynową lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

sałatka jarzynowa

Oceń ten przepis

5 / 5. 5

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.