
Ta sałatka gyros to pewniak na każdą imprezę. Sprawdzi się na urodziny, na grilla, na rodzinne spotkania, czy na święta. Jest prosta w przygotowaniu, a do tego pyszna. Na pewno już kiedyś ją próbowaliście, a teraz możecie sami ją przygotować według poniższego przepisu.
Sałatka gyros – potrzebne składniki
- 0,5 małej kapusty pekińskiej
- 1 czerwona papryka
- 6 – 8 ogórków konserwowych (zależy od wielkości)
- puszka kukurydzy
- 1 czerwona cebula
- 1 mały por
- 2 piersi kurczaka
- 1 łyżka przyprawy gyros
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 4 łyżki ketchupu
Sos:
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały gęsty jogurt naturalny (200 ml)
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Sałatka na imprezę – przygotowanie
Pierś kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do gyrosa i wymieszać. Rozgrzać olej i podsmażyć na nim mięso przez około 5 -7 minut. Zdjąć pierś kurczaka patelni i ostudzić. Por pokroić w plasterki, osolić i odstawić. Cebulę pokroić w piórka, ogórki w plasterki (jeśli są większe, to w kostkę), paprykę w kostkę, kapustę poszatkować. Kukurydzę osączyć z zalewy.
Przygotować sos: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać jogurt i majonez, doprawić do smaku.
Na spód dużej miski wyłożyć mięso, polać je ketchupem. Na wierzch ułożyć warstwami cebulę, plasterki ogórka i kukurydzę. Polać sosem czosnkowym. Ułożyć następne warstwy: paprykę, por. Na wierzchu położyć poszatkowaną kapustę, osolić ją. Sałatkę odstawić do lodówki, najlepiej smakuje po kilku godzinach, jednak można jeść ją od razu.
Wypróbuj też przepis na SAŁATKĘ Z FETĄ.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na sałatkę gyros lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

