Sałatki to niezmienni bywalcy większości imprez. Sałatka grecka sprawdzi się zarówno na domówce, ale też jako dodatek do obiadu lub jako kolacja. Ta sałatka to klasyka,zna i kocha ją każdy. Zapraszam po przepis na tą szybką w przygotowaniu i przepyszną sałatkę.

Sałatka grecka- potrzebne składniki
W zależności od tego, czy przygotowujecie sałatkę tylko dla siebie, czy dla większej ilości gości, należy użyć wielokrotności składników. Podane proporcje są do przygotowania sałatki dla dwóch osób.
- 4 – 6 pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek gruntowy lun 0,5 ogórka szklarniowego
- 8 -10 oliwek ze słoiczka
- garść mieszanki sałat
- 1/4 czerwonej cebuli
- około 1/4 opakowania sera feta (moim ulubionym jest Turek)
sos:
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżeczki soku z cytryny lub 2 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 0,5 łyżeczki miodu lub cukru
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki bazylii

Sałatka grecka – przygotowanie
Sałatkę należy przygotować od przyrządzenia sosu. Do miseczki wlewamy oliwę, miód (lub cukier) i ocet lub sok z cytryny. Dodajemy musztardę, sól, pieprz oraz zioła. Mieszamy i po spróbowaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na spód salaterki ułożyć sałatę. pomidory pokroić na ćwiartki, ogórki na półplasterki. Oliwki odsączyć z zalewy. Fetę pokroić w kostkę, cebulę na krążki. Wszystkie warzywa wymieszać i polać sosem.
Sałatka najlepiej smakuje przygotowana tuż przed podaniem. Możecie zaserwować ją w towarzystwie domowych grzanek (przepis TUTAJ).
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na sałatkę ziemniaczaną lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.
A jeśli szukacie innych sałatek idealnych na imprezę, polecam SAŁATKĘ ZIEMNIACZANĄ Z OGÓRKAMI.

