Rolada z mięsa mielonego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

rolada z mięsa mielonego
4.5
(10)
rolada z mięsa mielonego

Znudziły Ci się zwykłe kotlety mielone? Rolada z mięsa mielonego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami będzie pyszną odmianą. Połączenie kremowego środka ze szpinakiem i pomidorami pasuje zarówno na obiad, jak też na półmisek mięs. Świetnie smakuje też na kanapce. Wypróbuj przepis, a nie pożałujesz.

Rolada z mięsa mielonego – potrzebne składniki

  • 0,5 kilograma mięsa mielonego (polecam z szynki wieprzowej)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Nadzienie:

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 5 – 7 suszonym pomidorów w oleju
  • 200 g sera ricotta lub mascarpone
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • folia spożywcza aluminiowa lub papier do pieczenia

Rolada z mięsa mielonego – przygotowanie

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć do zarumieniania na oleju, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć jeszcze 1 minutę. Cłość przełożyć do mięsa i połączyć wszystkie składniki.

Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek, sól i pieprz, a następnie partiami dodawać szpinak. Dusić, aż liście zwiędną (około 5 minut). Odstawić do ostygnięcia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Rozłożyć papier do pieczenia lub folię aluminiową, na nie wyłożyć mięso i uformować z niego prostokąt o wymiarach około 20 x 30 cm o grubości około 1 cm. Mięso delikatnie posmarować serkiem ricotta lub mascarpone (zostawiają około 3 cm od brzegu, na to ułożyć szpinak z czosnkiem, a na drugim brzegu kawałki pomidorów suszonych (zdjęcie).

Pomagając sobie folią spożywczą zawinąć roladę zaczynając od brzegu z pomidorami. Mięso razem z folią aluminiową lub z papierem do pieczenia przełożyć do piekarnika i piec przez około godzinę (góra – dół).

Rolada z mięsa mielonego pysznie smakuje z kaszą jaglaną lub też z ziemniakami. Smacznego.

Do rolady idealnie będą pasować KLUSKI ŚLĄSKIE, sprawdź przepis.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na roladę lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

mięso mielone

Oceń ten przepis

4.5 / 5. 10

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *