
Znudziły Ci się zwykłe kotlety mielone? Rolada z mięsa mielonego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami będzie pyszną odmianą. Połączenie kremowego środka ze szpinakiem i pomidorami pasuje zarówno na obiad, jak też na półmisek mięs. Świetnie smakuje też na kanapce. Wypróbuj przepis, a nie pożałujesz.
Rolada z mięsa mielonego – potrzebne składniki
- 0,5 kilograma mięsa mielonego (polecam z szynki wieprzowej)
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Nadzienie:
- 200 g świeżego szpinaku
- 5 – 7 suszonym pomidorów w oleju
- 200 g sera ricotta lub mascarpone
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- folia spożywcza aluminiowa lub papier do pieczenia
Rolada z mięsa mielonego – przygotowanie
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć do zarumieniania na oleju, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć jeszcze 1 minutę. Cłość przełożyć do mięsa i połączyć wszystkie składniki.
Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek, sól i pieprz, a następnie partiami dodawać szpinak. Dusić, aż liście zwiędną (około 5 minut). Odstawić do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Rozłożyć papier do pieczenia lub folię aluminiową, na nie wyłożyć mięso i uformować z niego prostokąt o wymiarach około 20 x 30 cm o grubości około 1 cm. Mięso delikatnie posmarować serkiem ricotta lub mascarpone (zostawiają około 3 cm od brzegu, na to ułożyć szpinak z czosnkiem, a na drugim brzegu kawałki pomidorów suszonych (zdjęcie).

Pomagając sobie folią spożywczą zawinąć roladę zaczynając od brzegu z pomidorami. Mięso razem z folią aluminiową lub z papierem do pieczenia przełożyć do piekarnika i piec przez około godzinę (góra – dół).
Rolada z mięsa mielonego pysznie smakuje z kaszą jaglaną lub też z ziemniakami. Smacznego.
Do rolady idealnie będą pasować KLUSKI ŚLĄSKIE, sprawdź przepis.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na roladę lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.



