Świąteczna rolada makowa – ciasto na święta

rolada makowa
4.8
(4)
rolada makowa

Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez rolady makowej. Pyszny makowy farsz otulony ciastem drożdżowym to tradycyjny wypiek. Dziś mam dla Was przepis na taką roladę, którą wiele lat temu przygotowywała moja mama. To tylko kilka składników (o ile postawicie na gotową masę makową), a przywoła Wam smak świąt. Z podanych proporcji wychodzą 2 spore rolady, jedną z nich spokojnie możecie zamrozić i upiec w dowolnym momencie.

Rolada makowa – potrzebne składniki

  • Masa makowa (850 g) użyłam gotowej
  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 0,5 kostki masła (około 100 g)
  • 4 łyżki cukru

Rolada makowa – przygotowanie

Przygotować rozczyn na ciasto – ciepłe mleko (nie gorące) wymieszać z cukrem, drożdżami i 2 łyżkami mąki (z odmierzonej już ilości 0,5 kg). Odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie jajka podzielić na białka i żółtka. Rozczyn przelać do większej miski, dodać resztę mąki, żółtka, rozpuszczone masło i wyrobić ciasto (około 10 minut). Ciasto powinno być gładkie i nie lepić się do rąk. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczkę i odstawić na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Białka ubić i wymieszać z masą makową.

Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wyrobić, następnie podzielić na pół i rozwałkować na prostokąty. Każdy prostokąt posmarować masą makową, zawinąć w roladę. Następnie każdą roladę owinąć dwukrotnie papierem do pieczenia, tak by był około 1 cm luzu między papierem a ciastem (ciasto będzie rosło w czasie pieczenia). Rolada makowa powinna być pieczona przez około 40 minut w temperaturze 180 st C. Po ostudzeniu makowiec można polukrować (10 łyżek cukru pudru i 3 łyżki soku z cytryny lub wody). Smacznego.

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, zaproponuj im ODWRÓCONE CIASTO POMARAŃCZOWE.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na ROLADA MAKOWA lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym deserze. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

MAKOWIEC

Oceń ten przepis

4.8 / 5. 4

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.