Jest! Sezon na szparagi otwarty! Trzeba z niego korzystać, póki te pyszne i delikatne warzywa są dostepne. Teraz smakują najlepiej, tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania przepisu na szybki w przygotowaniu omlet ze szparagami. Połączenie jajek i szparagów jest genialne, a sam omlet puszysty i przepyszny.

Omlet ze szparagami – potrzebne składniki
Aby przygotować omlet ze szparagami potrzebne będą:
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki
- 1 plaster żółtego sera
- 4 szparagi
- 4 – 5 pomidorków koktajlowych
- Sól i pieprz
- 1 łyżeczka masła

Omlet ze szparagami- przygotowanie
Omlet ze szparagami to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie lub kolacje. Przygotowanie jest bardzo proste.
Szparagi pokroić w kawałeczki długości około 1 cm, pomidory przekroić na pół. Na patelni rozgrzać masło, dodać szparagi i smażyć na małym ogniu przez 3 – 4 minuty. W tym czasie przygotować masę jajeczną. Do miseczki wbić jajka, dodać mąkę, mleko, sól, pieprz, całość wymieszać trzepaczką lub widelcem. Ser pokroić w drobną kostkę, dodać do masy jajecznej i wymieszać. Na patelnię, do szparagów dodać pomidory, a po około 1 minucie wlać masę z jajek.
Zmniejszyc ogień, patelnię przykryć pokrywką i smażyć, aż omlet ze szparagami się zetnie. Wtedy obracamy patelnię razem z pokrywką i zsuwamy z niej omlet ponownie na patelnię, żeby podsmażył się z drugiej strony (około 2 minuty).
Omlet ze szparagami, to pyszny, sezonowy posiłek, zachęcam do wypróbowania przepisu.
Jeśli szukacie przepisu na inne sezonowe śniadanie, to zapraszam po przepis na wiosenny twarożek z warzywami, znajdziecie go TUTAJ.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na to danie lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym posiłku. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

[…] Magdzie łatwo przygotujecie omlet, czekoladowe pankejki albo szakszukę. Klikajcie w zdjęcie poniżej, odwiedzajcie bloga Magdy i […]