
Pulpety w sosie koperkowym kojarzą mi się z rodzinnym domem. To był taki obiad, który zawsze chętnie zjadali wszyscy domownicy. Mięciutkie i delikatne w kremowym sosie… Do tego ziemniaczki lub kasza, surówka i pyszny obiad gotowy.
Pulpety w sosie koperkowym – potrzebne składniki
Pulpety:
- 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowo- wołowe)
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- Sól i pieprz według uznania
Sos:
- 1 marchew
- 0,5 pietruszki
- Kawałek selera
- Kawałek pora
- 2 pęczki koperku
- 100 ml śmietany kremówki
Dodatkowo:
- Mąka do obtoczenia pulpetów
- Oliwa lub olej do smażenia
Pulpety w sosie – przygotowanie
Nastawić bulion – marchew, seler, pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wlać 2 szklanki wody, dodać sól i pieprz, gotować na małym ogniu.
Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na złoty kolor. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę na pulpety wymieszać, uformować z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Pulpety obtoczyć w mące i usmażyć z każdej ze stron na złoto. Zdejmować z patelni i wrzucać do gotującego się bulionu.
Gotować około 15 minut, po czym dodać śmietankę, posiekany koperek i przyprawić sos do smaku. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można go zagęścić łyżką mąki wymieszanej z 3 łyżkami zimnej wody. Smacznego.
Do pulpecików polecam OGÓRKI KISZONE.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na pulpety w sosie koperkowym lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.


