Mięciutkie pulpety w sosie koperkowym

pulpety w sosie koperkowym
4.6
(13)

Pulpety w sosie koperkowym kojarzą mi się z rodzinnym domem. To był taki obiad, który zawsze chętnie zjadali wszyscy domownicy. Mięciutkie i delikatne w kremowym sosie… Do tego ziemniaczki lub kasza, surówka i pyszny obiad gotowy.

Pulpety w sosie koperkowym – potrzebne składniki

Pulpety:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowo- wołowe)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz według uznania

Sos:

  • 1 marchew
  • 0,5 pietruszki
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora
  • 2 pęczki koperku
  • 100 ml śmietany kremówki

Dodatkowo:

  • Mąka do obtoczenia pulpetów
  • Oliwa lub olej do smażenia

Pulpety w sosie – przygotowanie

Nastawić bulion – marchew, seler, pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wlać 2 szklanki wody, dodać sól i pieprz, gotować na małym ogniu.

Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na złoty kolor. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę na pulpety wymieszać, uformować z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Pulpety obtoczyć w mące i usmażyć z każdej ze stron na złoto. Zdejmować z patelni i wrzucać do gotującego się bulionu.

Gotować około 15 minut, po czym dodać śmietankę, posiekany koperek i przyprawić sos do smaku. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można go zagęścić łyżką mąki wymieszanej z 3 łyżkami zimnej wody. Smacznego.

Do pulpecików polecam OGÓRKI KISZONE.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na pulpety w sosie koperkowym lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

pulpety w sosie koperkowym

PULPETY

Oceń ten przepis

4.6 / 5. 13

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *