
Pulpeciki w sosie pomidorowym to jedno z ulubionych dań dzieci. Poza tym, że smakuje naszym milusińskim jest to pomysł na obiad bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i po prostu pyszny. Pulpety można podać z dowolnym makaronem, ziemniakami lub kaszą, a moją ulubioną wersją jest właśnie makaron.
Pulpeciki w sosie pomidorowym – potrzebne składniki
Pulpety:
- 0,5 kg mięsa mielonego (wybrałam chude mięso wieprzowe)
- 1 niewielka cebula
- 1 jajko
- 3 czubate łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Sos pomidorowy:
- 0,5 l pasatty pomidorowej (lub 3 łyżki przecieru pomidorowego i ok 2 szklanki wody)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki oregano
- sól i pieprz
- 3 łyżki śmietany 30%
Dodatkowo:
- mąka do obtoczenia pulpecików
- 3 łyżki oleju do smażenia
Pulpety w sosie – przygotowanie
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju do zezłocenia, pod koniec dodać dwa posiekane ząbki czosnku. W misce dokładnie wymieszać mięso, usmażoną cebulę z czosnkiem (postarać się zostawić na patelni jak najwięcej oleju ze smażenia), bułkę tartą, jajko, sól, pieprz. Z masy formować pulpety wielkości orzecha włoskiego (wychodzi ok 20 sztuk). Każdy pulpet obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju (tym po cebuli plus dolać łyżeczkę w razie potrzeby) z każdej strony na rumiany kolor.
Na patelnię wlać pasattę oraz 0,5 szklanki wody, dodać pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, paprykę i oregano. Pulpeciki w sosie pomidorowym dusić około 20 – 25 min. Pod koniec dodać śmietanę i wyłączyć ogień po zagotowaniu.
Jeśli szukasz pomysłu na inny mięsny obiad, polecam KARKÓWKĘ Z PIEKARNIKA.


