Pulpeciki w sosie pomidorowym, pulpety w sosie

pulpeciki w sosie pomidorowym
5
(1)
pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym to jedno z ulubionych dań dzieci. Poza tym, że smakuje naszym milusińskim jest to pomysł na obiad bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i po prostu pyszny. Pulpety można podać z dowolnym makaronem, ziemniakami lub kaszą, a moją ulubioną wersją jest właśnie makaron.

Pulpeciki w sosie pomidorowym – potrzebne składniki

Pulpety:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (wybrałam chude mięso wieprzowe)
  • 1 niewielka cebula
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Sos pomidorowy:

  • 0,5 l pasatty pomidorowej (lub 3 łyżki przecieru pomidorowego i ok 2 szklanki wody)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki śmietany 30%

Dodatkowo:

  • mąka do obtoczenia pulpecików
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Pulpety w sosie – przygotowanie

Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju do zezłocenia, pod koniec dodać dwa posiekane ząbki czosnku. W misce dokładnie wymieszać mięso, usmażoną cebulę z czosnkiem (postarać się zostawić na patelni jak najwięcej oleju ze smażenia), bułkę tartą, jajko, sól, pieprz. Z masy formować pulpety wielkości orzecha włoskiego (wychodzi ok 20 sztuk). Każdy pulpet obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju (tym po cebuli plus dolać łyżeczkę w razie potrzeby) z każdej strony na rumiany kolor.

Na patelnię wlać pasattę oraz 0,5 szklanki wody, dodać pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, paprykę i oregano. Pulpeciki w sosie pomidorowym dusić około 20 – 25 min. Pod koniec dodać śmietanę i wyłączyć ogień po zagotowaniu.

Jeśli szukasz pomysłu na inny mięsny obiad, polecam KARKÓWKĘ Z PIEKARNIKA.

PULPECIKI W SOSIE

Oceń ten przepis

5 / 5. 1

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *