Pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami

sernik na zimno z truskawkami
5
(1)
sernik na zimno z truskawkami
sernik na zimno

Sezon truskawkowy w pełni. Kocham ten czas, kiedy świeże truskawki z własnej działki mogę przerabiać na pyszności takie jak ten sernik na zimno z truskawkami. To deser idealny na gorące dni, odrobina chłodnej słodyczy z owocami ochłodzi i orzeźwi. Dodatkowymi atutami tego ciasta jest to, że przygotowuje się je szybko (nie licząc czasu chłodzenia), potrzebujemy niewiele składników, jest pyszne i to, że trzymamy się z dala od gorącego piekarnika. Sernik na zimno z truskawkami wyjdzie każdemu i każdemu też posmakuje. Kto się skusi na to pyszne ciasto bez pieczenia? Jak widać, moje dziecko nie mogło się doczekać na ten deser.

Zanim przejdziemy do przepisu na to ciasto, przytoczę Wami kilka faktów na temat truskawek. Jest to jeden z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych w sezonie letnim owoców. Truskawki powstały (najprawdopodobniej) w wyniku skrzyżowania dwóch odmian poziomek, dlatego też jedna z ich nazwa to poziomka truskawkowa. Owoce te są nie tylko pyszne, ale też bogate w wiele witamin i minerałów, wśród których warto wymienić witaminę C (zawierają jej więcej niż cytrusy), witaminy z grupy B (B1, B2, B6, PP) oraz witaminę A. Znajdziemy w nich również żelazo, wapń i fosfor.

Truskawkom przypisuje się medyczne właściwości. Kwas elagowy w nich zawarty, podnosi zdolności obronne organizmu, a fitocydy mają działanie bakteriobójcze. Dodatkowo truskawki obniżają poziom złego cholesterolu LDL i wspomagają odchudzanie, dzięki wysokiej zawartości pektyn, które również regulują pracę jelit. Dietetyczne zastosowanie tych owoców wynika także z niewielkiej ilości kalorii (30 kcal w 100 g) oraz niskiego indeksu glikomicznego. Latem możemy z nich przygotować soki, koktajle, sałatki, dżemy, marmolady, a także dodawać je do ciast, sałatek lub mięs.

sernik z truskawkami

Sernik na zimno – potrzebne składniki

Do przygotowania sernika potrzebujemy dosłownie kilku składników, które są łatwo dostępne w każdym sklepie:

  • 1 kg sera białego z wiaderka (lub twarogu, który samodzielnie zmielimy)
  • 1 opakowanie biszkoptów (ok. 100 g)
  • ok. 800 g truskawek
  • 2 galaretki przeźroczyste (jeśli sernik ma być biały, jeśli nam na tym nie zależy, można wybrać dowolny kolor/ smak galaretki)
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
sernik na zimno

Sernik na zimno z truskawkami – przygotowanie

W przygotowaniu tego sernika pomagała mija trzyletnia córka, świadczy to o łatwości jego wykoniania. Ser z wiaderka lub twaróg należy wyjąć z lodówki przynajmniej 2 godziny przed rozpoczęciem pracy. Twaróg mielimy w maszynce do mięsa trzykrotnie, ser z wiaderka jest już gotowy do użycia. 2 galaretki przeźroczyste (bądź w innym smaku, który sobie wybraliśmy) rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody. Mieszamy dokładnie do rozpuszczenia galaretki. Naczynie z galaretką wkładamy do większej miski (lub do zlewu) z zimną wodą, żeby szybciej ostygła. Tortownicę (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz, a na spód układamy biszkopty. Na bokach formy układamy truskawki pokrojone w plastry. Resztę truskawek przekroić na pół i odłożyć, zostaną użyte do dekoracji na wierzchu ciasta.

Ser wykładamy do miski, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, śmietanę i miksujemy tylko do połączenia składników. Ostudzoną galaretkę wlewamy do masy serowej cieniutkim strumieniem ciągle miksując. Masę wylewamy na biszkopty, na wierzchu układamy truskawki, następnie tortownicę wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy ostatnią galaretkę (truskawkową) w 400 ml wrzącej wody i również wkładamy miskę do zimnej wody, żeby galaretka ostygła. Gdy galaretka zacznie tężeć (będzie mieć konsystencję kisielu), ostrożnie wylewamy ją na schłodzony sernik na zimno. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).

Po wyjęciu ciasta z lodówki, najłatwiej kroić je nożem zanurzonym w gorącej wodzie. Smacznego.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na sernik na zimno lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym cieście. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

Miłośników sezonowych pyszności zapraszam po przepis na TARTĘ Z RABARBAREM, z kolei miłośników serników na delikatny SERNIK Z PIANKĄ . A jeśli szukasz pomysłu na letni obiad, sprawdź przepis na ZUPĘ SZCZAWIOWĄ.

Biała Miska Całych Truskawek

Oceń ten przepis

5 / 5. 1

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *