Obłędnie prosta i pyszna rustykalna tarta z rabarbarem

ciasto z rabarbarem
0
(0)
rustykalna tarta z rabarbarem
rustykalna tarta

Tarta z rabarbarem to dla mnie słodki smak wiosny. Kocham to kruche ciasto i delikatnie kwaskowaty środek. Ciasto pięknie się prezentuje, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Dodatkowo nie potrzebujemy wyszukanych narzędzi kuchennych, jedynie wałek (choć kreatywni zastępują go np. szklaną butelką). Dzięki temu, że jest to tarta rustykalna, nie będzie nam potrzebna żadna forma do pieczenia, w nieregularnym kształcie tego ciasta tkwi cały jego urok. Mam nadzieję, że namówiłam Was do wypróbowania przepisu, koniecznie dajcie znać, jak Wasze wrażenia smakowe.

Król wiosennych wypieków, czyli rabarbar, to warzywo należące do rodziny rdestowatych. Im bardziej czerwona łodyżka, tym rabarbar słodszy, choć i tak należy do smaków kwaśnych i cierpkich. Znajdziemy w nim moc witamin między innymi C, E, A oraz duże ilości fosforu i cynku. Należy jednak pamiętać, że liście rabarbaru są trujące, jedynie łodygi są częścią jadalną.

Tarta z rabarbarem – potrzebne składniki

Do przygotowania tego ciasta z rabarbarem nie potrzebujemy wielu składników:

Kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 kopiaste łyżki cukru
  • 3/4 kostki zimnego masła (150 g)
  • 1 duże jajko

Nadzienie :

  • ok 0,5 kg rabarbaru (mniej więcej 5 grubszych łodyżek)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • duża szczypta cynamonu
  • sok z 1 małej cytrynu lub 2 łyżki wody

Dodatkowo:

  • 1 białko jajka
  • płatki migdałów
tarta

Tarta – przygotowanie

Przygotowanie tarty z rabarbarem jest banalnie proste i zajmuje niewiele czasu. Na początek należy zagnieść ciasto. Masło pokroić na drobną kostkę, przełożyć do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodać mąkę, cukier i jajko, zagnieść na gładką kulę. Jeśli będzie sypkie, można dodać 1 łyżkę zimnej wody. Należy to zrobić jak najszybciej, żeby ciasto mocno się nie ogrzało. Kruche ciasto można też przygotować na blacie, jednak ja wolę wersję wyrabiania w misce (jest mniej do sprzątania). Ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie z rabarbaru. Nie musimy obierać tego warzywa, wystarczy, że je umyjemy i osuszymy papierowym ręcznikiem. Rabarbar kroimy na kawałki długości ok 4 – 5 centymetrów. Jeśli chcecie uzyskać taki wzór nadzienia jak ja, kroić należy pod skosem. Pokrojone warzywo przekładamy do miski, dodajemy cynamon, cukier waniliowy, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny lub wodę. Mieszamy, aż kawałki rabarbaru pokryją się resztą składników.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Wyciągamy ciasto z lodówki, wykładamy na arkusz papieru do pieczenia. Spłaszczamy je i przykrywamy drugim arkuszem papieru do pieczenia (zapobiegnie to przywieraniu ciasta do wałka). Ciasto rozwałkowujemy na okrąg średnicy około 40 centymetrów. Nie przejmuj się, że brzegi są poszarpane, tak ma być. Nakładamy farsz – od środka ku brzegom ciasta, zostawiając około 5 centymetrów bez farszu. Brzeg ciasta delikatnie zawijamy do środka przy użyciu łopatki lub noża. Brzeg ciasta można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałów. ciasto pieczemy około 40 minut, do zarumienienia.

Wypiek można podać jeszcze ciepły np. z gałką lodów lub sosem śmietanowym, choć sam również smakuje wyśmienicie.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na rustykalną tartę lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

A jeśli kochasz słodkości, to zapraszam po przepis na pyszny i delikatny sernik z pianką, znajdziecie go TUTAJ.

rabarbar

Oceń ten przepis

0 / 5. 0

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.