
Jestem wielbicielką zup. Nie przepadam tylko za pomidorową (uraz z dzieciństwa), czerniną i klasycznymi flakami. Najbardziej smakują mi kremowe zupki, w jedną z ulubionych jest krem z brokuła. Do zmiksowanych zup nie trzeba też namawiać mojego dziecka, zupa podana tradycyjnie często kończy w blenderze, dzięki czemu córka zjada najróżniejsze warzywa. A zupa z brokułami również należy do jej ulubionych.
Zaletą kremów jest ich szybkie przygotowanie, smak sam w sobie, a także pyszne dodatki, które się z nimi serwuje.
Dziś mam dla Was przepis na delikatny krem brokułowy, jestem pewna, że Wam posmakuje.
Krem z brokuła – potrzebne składniki
- 1 brokuł
- 5- 7 ziemniaków (zależy od wielkości)
- Kawałek białej części pora (ok 7 cm)
- Kawałek selera
- 1 cebula
- 1 mala pietruszka
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18% lub 30% (ja używam tej drugiej, nigdy mi się nie zwarzyła)
- 2 – 3 szkl bulionu lub wody
- 0,5 łyżeczki oregano
- sól i pieprz do smaku
Zupa brokułowa – przygotowanie
Przygotowanie kremu z brokuła jest bardzo proste. Pokroić warzywa: cebulę w kostkę, czosnek posiekać, selera i ziemniaki w kostkę, pietruszkę i pora w plasterki, brokuła podzielić na różyczki. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej lub oliwę, dodać cebulę, smażyć do zeszklenia, następnie dodać czosnek. Smażyć na średnim ogniu ok 1 minutę, po czym dodać pora, selera i pietruszkę. Dusić ok 5 min, ostrożnie wlać bulion lub wodę. Na początek dodać 2 szklanki, potem w razie potrzeby dolewać (warzywa powinny być tylko zakryte płynem).
Gotować 5 minut, dodać ziemniaki i przyprawy (oregano, pieprz i sól). Gotować następne 5-10 minut , po czym dodać brokuły i w razie potrzeby dolać bulion lub wodeęi zagotować. Gotować ok 5 minut do miękkości warzyw, dodać śmietanę i doprawić ostatecznie solą i pieprzem. Zagotować i zdjąć zupę z ognia.
krem z brokuła zmiksować blenderem na gładki krem.

Z czym podawać zupę krem z brokuła?
Krem z brokułów idealnie komponuje się z chrupiącymi elementami. Dobrym pomysłem jest podanie kremowych zup z domowymi grzankami (chleb pokrojony w kostkę i podsmażony na złoty kolor na oliwie lub oleju), paluszkami grissini, ziarnami słonecznika lub dyni. W celach dekoracyjnych można dodać kleks śmietany oraz kiełki. Smacznego.
Jeśli tak jak ja lubisz zupy, to zapraszam po przepis na pyszny żurek, kliknij TUTAJ .
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na krem brokułowy lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.
