
Kiedy przychodzi wiosna i pojawiają się nowalijki, wiosenny twarożek to moje ulubione śniadanie. Lekki, pożywny, ze sporą dawką białka posiłek da Ci energię na cały dzień. Sporą ilość warzyw w tym twarogu i użycie jogurtu naturalnego zamiast śmietany sprawiają, że jest on polecany nawet na diecie odchudzającej. Podsumowując, wiosenny biały ser to proste, ale pyszne i zdrowe śniadanie.
Wiosenny twarożek – potrzebne składniki
- 200 g twarożku
- 1 mały jogurt naturalny (200 ml)
- 0,5 pęczka rzodkiewek (4 – 6 szt w zależności od wielkości)
- 0,5 pęczka szczypiorku
- 6 – 8 pomidorków koktajlowych
- 1 mały ogórek gruntowy
- Sól i pieprz do smaku

Twarożek wiosenny – przygotowanie
Przygotowanie wiosennego twarożku jest bardzo proste. Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Szczypiorek posiekać, rzodkiewki i pomidorki pokroić w ósemki, ogórka obrać i pokroić w kostkę. Warzywa dodać do twarogu razem z jogurtem naturalnym, wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku.
Ja najbardziej lubię ten ser biały na liściu sałaty ze świeżym pieczywem. Smacznego.
Mam też dla Was pomysł na pyszne śniadanie z jajkiem, polecam wypróbować szakszukę. Przepis znajdziecie TUTAJ.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na to danie lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym posiłku. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.
