
Latem owoce smakują wyjątkowo. Borówki zaliczają się do produktów, które są dostępne praktycznie przez cały rok, jednak to właśnie latem są najsłodsze i najsmaczniejsze. Warto upiec z nimi babeczki z borówkami, ponieważ są deserem nie tylko pysznym, ale też bardzo prostym w przygotowaniu.
Zachęcam do jedzenia borówek amerykańskich, ponieważ poprawiają one pamięć i koncentrację, a także mają wspaniały wpływ na nasze oczy 1.

Babeczki z borówkami- potrzebne składniki
Do przygotowania tych pysznych babeczek będziemy potrzebować:
- 2 szklanki mąki (najlepiej pszennej)
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- około 250 g borówek
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania babeczek
Muffiny z borówkami – przygotowanie
Przygotowanie babeczek z borówkami jest bajecznie proste. Nie trzeba nawet używać miksera. Na początku należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni C oraz umyć borówki i je osuszyć. W jednaj misce mieszamy łyżką składniki suche (mąka, proszek od pieczenia, cukier i cukier waniliowy), w drugiej składniki mokre (jajka, mleko, olej). Łączymy łyżką składniki mokre z suchymi (ciasto będzie dość gęste), następnie dodajemy borówki i delikatnie mieszamy z ciastem.

Przygotowujemy papilotki, papierowe najlepiej włożyć do specjalnej formy do pieczenia, silikonowe można wyłożyć bezpośrednio na blachę piekarnika. Napełniamy papilotki ciastem do 2/3 wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 – 25 minut, do zarumienienia.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i wyjąc babeczki z borówkami do ostudzenia. Smacznego.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na babeczki z borówkami lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym deserze. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.
Zachęcam do wypróbowania przepisu na proste i szybkie w przygotowaniu CIASTO MAŚLANKOWE Z OWOCAMI.
