Puszyste i przepyszne babeczki z borówkami

babeczki z borówkami
5
(2)
babeczki z borówkami

Latem owoce smakują wyjątkowo. Borówki zaliczają się do produktów, które są dostępne praktycznie przez cały rok, jednak to właśnie latem są najsłodsze i najsmaczniejsze. Warto upiec z nimi babeczki z borówkami, ponieważ są deserem nie tylko pysznym, ale też bardzo prostym w przygotowaniu.

Zachęcam do jedzenia borówek amerykańskich, ponieważ poprawiają one pamięć i koncentrację, a także mają wspaniały wpływ na nasze oczy 1.

Babeczki z borówkami- potrzebne składniki

Do przygotowania tych pysznych babeczek będziemy potrzebować:

  • 2 szklanki mąki (najlepiej pszennej)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • około 250 g borówek

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania babeczek

Muffiny z borówkami – przygotowanie

Przygotowanie babeczek z borówkami jest bajecznie proste. Nie trzeba nawet używać miksera. Na początku należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni C oraz umyć borówki i je osuszyć. W jednaj misce mieszamy łyżką składniki suche (mąka, proszek od pieczenia, cukier i cukier waniliowy), w drugiej składniki mokre (jajka, mleko, olej). Łączymy łyżką składniki mokre z suchymi (ciasto będzie dość gęste), następnie dodajemy borówki i delikatnie mieszamy z ciastem.

Przygotowujemy papilotki, papierowe najlepiej włożyć do specjalnej formy do pieczenia, silikonowe można wyłożyć bezpośrednio na blachę piekarnika. Napełniamy papilotki ciastem do 2/3 wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 – 25 minut, do zarumienienia.

Po tym czasie wyłączyć piekarnik i wyjąc babeczki z borówkami do ostudzenia. Smacznego.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na babeczki z borówkami lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym deserze. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

Zachęcam do wypróbowania przepisu na proste i szybkie w przygotowaniu CIASTO MAŚLANKOWE Z OWOCAMI.

Oceń ten przepis

5 / 5. 2

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *