Przepis na lazanię (lasagne), czyli przepyszny obiad we włoskim stylu

włoska lasagne
5
(13)
przepis na lazanię

Lazania to danie, które oczaruje Wasze kubki smakowe. Płaty makaronu przełożone dwoma sosami to po prostu niebo w gębie. I choć wymaga trochę pracy, to efekt zrekompensuje Wam czas spędzony na gotowaniu.

Lasagne – potrzebne składniki

  • około 15 płatów makaronu lasagne
  • około 200 g mozzarelli
  • 150 g żółtego sera w plastrach

Sos pomidorowy:

  • 0,7 litra pasaty pomidorowej
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sos beszamelowy:

  • około 0,7 litra mleka
  • 5 łyżek masła
  • 4 łyżki mąki
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Przepis na lazanię – przygotowanie

Przygotować sos pomidorowy: cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Gdy się zeszkli, dodać marchew startą na tarce o dużych oczkach, mięso mielone i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać przyprawy i smażyć, aż mięso się delikatnie zarumieni. Wlać pasatę i gotować około 25 minut od czasu do czasu mieszając. Sos odłożyć na bok.

Przygotować sos beszamelowy: mleko podgrzać w osobnym naczyniu. Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę i smażyć około 3 minuty na małym ogniu. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Małymi porcjami dodać ciepłe mleko ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką do jaj). Gdy sos zaczyna się zagęszczać, dodać kolejną porcję mleka. Mleko dodajemy do momentu, aż sos będzie dość gęsty, ale nie ciągnący się. Doprawić do smaku.

Na dno naczynia żaroodpornego lub blaszki o wymiarach 30 x 30 cm wykładamy 4 łyżki sosu pomidorowego, kładziemy na nim płaty makaronu. Na makaron wlać ponownie 4 łyżki sosu pomidorowego, następnie 4 łyżki sosu beszamelowego i ułożyć 3 plastry żółtego sera. Powtarzać do momentu wykończenia składników. Wierzch lazanii posypać startą mozzarellą. Piec przez około godzinę w temperaturze 175 stopni C.

Smacznego.

Na deser polecam KRUCHE CIASTECZKA MAŚLANE.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na lasagne lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

lazania

Oceń ten przepis

5 / 5. 13

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *