Przepis na botwinkę, pyszną wiosenną zupę

przepis na botwinkę
4.6
(25)
przepis na botwinkę

Uwielbiam wiosenne, a zwłaszcza jej smaki, wśród których znajduje się botwinka. Przepis na botwinkę jest prosty, a smak tej zupy jest wprost genialny. To obowiązkowa pozycja w majowym i czerwcowym menu, zachęca do wypróbowania przepisu.

Botwinka – potrzebne składniki

  • 2 skrzydełka kurczaka
  • około 2 litry wody (można użyć gotowy bulion, wtedy nie dodajemy już skrzydełek)
  • 2 – 3 pęczki botwiny (jeśli buraczki w botwinie są bardzo małe, potrzebny będzie też średniej wielkości dojrzały burak)
  • 6 – 8 ziemniaków (zależy od wielkości)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • około 5 cm pora
  • 1 gałązka selera naciowego lub kawałek korzenia selera
  • 100 ml śmietany 30%
  • gałązka lubczyku (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • 0,5 pęczka koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny lub 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Przepis na botwinkę – przygotowanie

Do zimnej wody włożyć skrzydełka kurczaka, zagotować. Po około 15 minutach dodać obrane i pokrojone w plasterki marchew, pietruszkę, pora i selera. Gotować około 10 minut na małym ogniu. Dodać lubczyk, sól i pieprz.

W międzyczasie przygotować ziemniaki (obrać i pokroić w kostkę) oraz botwinę. Z buraczków należy odciąć łodyżki z liśćmi i dokładnie je umyć. Same buraczki należy obrać i pokroić w plasterki (jeśli są malutkie) lub w kostkę. Jeśli buraczki z botwiny są małe należy do zupy dodać „starego” buraka startego na tarce o dużych oczkach. Łodyżki i liście botwiny pokroić na 2 -3 cm kawałki. Warzywa przełożyć do zupy.

Gotować na jak najmniejszym ogniu do miękkości warzyw (około 7 – 10 minut), następnie dodać posiekany koperek, sok z cytryny i śmietanę. Zagotować i zdjąć z ognia. Smacznego.

Jeśli lubisz wiosenne zupy, polecam do wypróbowania KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepis na botwinkę lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

botwina

Oceń ten przepis

4.6 / 5. 25

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *