
Uwielbiam wiosenne, a zwłaszcza jej smaki, wśród których znajduje się botwinka. Przepis na botwinkę jest prosty, a smak tej zupy jest wprost genialny. To obowiązkowa pozycja w majowym i czerwcowym menu, zachęca do wypróbowania przepisu.
Botwinka – potrzebne składniki
- 2 skrzydełka kurczaka
- około 2 litry wody (można użyć gotowy bulion, wtedy nie dodajemy już skrzydełek)
- 2 – 3 pęczki botwiny (jeśli buraczki w botwinie są bardzo małe, potrzebny będzie też średniej wielkości dojrzały burak)
- 6 – 8 ziemniaków (zależy od wielkości)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- około 5 cm pora
- 1 gałązka selera naciowego lub kawałek korzenia selera
- 100 ml śmietany 30%
- gałązka lubczyku (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- 0,5 pęczka koperku
- 1 łyżka soku z cytryny lub 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
Przepis na botwinkę – przygotowanie
Do zimnej wody włożyć skrzydełka kurczaka, zagotować. Po około 15 minutach dodać obrane i pokrojone w plasterki marchew, pietruszkę, pora i selera. Gotować około 10 minut na małym ogniu. Dodać lubczyk, sól i pieprz.
W międzyczasie przygotować ziemniaki (obrać i pokroić w kostkę) oraz botwinę. Z buraczków należy odciąć łodyżki z liśćmi i dokładnie je umyć. Same buraczki należy obrać i pokroić w plasterki (jeśli są malutkie) lub w kostkę. Jeśli buraczki z botwiny są małe należy do zupy dodać „starego” buraka startego na tarce o dużych oczkach. Łodyżki i liście botwiny pokroić na 2 -3 cm kawałki. Warzywa przełożyć do zupy.
Gotować na jak najmniejszym ogniu do miękkości warzyw (około 7 – 10 minut), następnie dodać posiekany koperek, sok z cytryny i śmietanę. Zagotować i zdjąć z ognia. Smacznego.
Jeśli lubisz wiosenne zupy, polecam do wypróbowania KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepis na botwinkę lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.


