
Przyszło lato, a z nim moc sezonowych warzyw i owoców. Ta pora roku to także czas zbioru jagód, które uwielbiam. Przygotowuję z nich koktajle, ciasta, bułeczki, albo placki z jagodami. Te ostatnie świetnie sprawdzą się na śniadanie lub przekąskę, do zabrania w lunchboxie do pracy lub na wycieczkę. Ostatnio zabrałam je ze sobą kiedy z córką pojechałyśmy… zbierać jagody do lasu. Wyprawy do borów to dla nas super forma spędzenia wolnego czasu, możliwość zrelaksowania się, pooddychania świeżym powietrzem, a dodatkową korzyścią są kolejne słoiczki pełne jagód, które zjadamy na bieżąco, lub zamrażam je na zimę. Zanim przejdę do przepisu na te pyszne placuszki z jagodami, przytoczę Wam kilka faktów o tych niezwykłych owocach.
Jagody to cudowny produkt. Od wieków stosuje się je przy zatruciach pokarmowych, gdyż wysoka zawartość garbników uszczelnia jelita i hamuje biegunkę. Łagodzą bóle brzucha i nudności, więc gdy dopadnie Cię ta niemiła przypadłość, sporządź napar z suszonych liści jagód lub zjedz suszone jagody. W przypadku zaparć lepsze będą jagody świeże. W dawnych czasach stosowane je także jako zamiennik powszechnych dziś antybiotyków (mają właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne) i lek na polio czy tyfus. W tych malutkich granatowych kuleczkach znajdziemy też moc minerałów i witamin, wśród których warto wymienić : witaminę C, witaminy z grupy B, A, E, K, magnez, potas, cynk. Warto sięgać po te wspaniałe owoce i przygotować z nich chociażby placki z jagodami 1.
Należy jednak zwrócić szczególną uwagę na dokładne mycie leśnych owoców, gdyż na jagodach mogą znajdować się larwy tasiemca wywołującego u ludzi niebezpieczną chorobę, jaką jest bąblownica 2 .

Placki z jagodami – potrzebne składniki
Przygotowanie placuszków to bardzo łatwa sprawa. Ja zazwyczaj przygotowuję je z córką, która ma trzy lata, co dużo mówi o poziomie trudności ???? Poniżej prezentuję podstawowy przepis na mięciutkie i puszyste placki, zamiast jagód możecie do nich dodać drobno pokrojone jabłka, maliny, truskawki, brzoskwinie, albo inne ulubione owoce. Do przyrządzenia placków z jagodami będą potrzebne następujące składniki:
- 1 szklanka maślanki (200 g)
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru, a w wersji fit 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka jagód (opcjonalnie jabłko starte na tarce o dużych oczkach, maliny, borówki, truskawki lub inne owoce)
Dodatkowo:
- masło lub olej do smażenia (można też usmażyć na suchej patelni)
Racuszki z jagodami – przygotowanie
Tak jak wspomniałam, przygotowanie racuszków zajmie Wam dosłownie kilka minut. Jagody umyć, oczyścić z listków, osuszyć papierowym ręcznikiem, bądź pozostawić do wyschnięcia na sicie. Do miski wbijamy jajka, dodajemy maślankę i mieszamy. Następnie dodajemy składniki suche – mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i sól. Całość dokładnie mieszamy, ciasto powinno być dość gęste. Jeśli mieszanka jest bardzo płynna, należy dodać łyżkę mąki, jeśli jest bardzo gęsta, dodajemy łyżkę maślanki. Kolejny krok to dodanie owoców (w moim przypadku są to jagody) i ponowne delikatne wymieszanie, tylko do połączenia.

Ja zazwyczaj smażę placki bez dodatku tłuszczu (jest to możliwe tylko w przypadku gdy masz dobrą patelnię, polecam specjalne patelnie do placków lub do naleśników), jednak można je usmażyć na niewielkiej ilości mała lub oleju. Tłuszcz należy rozgrzać na patelni, po czym zmniejszyć ogień do średniego i łyżką wykładać porcje ciasta i formować je w placki. Smażymy do zarumienienia z obu stron. Skąd wiedzieć, że to już czas odwrócić placuszki? Gdy na ich powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza (tak jak na zdjęciu powyżej) , a owoce zaczną puszczać sok, to znak, że możemy je odwrócić.
Placki z jagodami smakują wyśmienicie na ciepło, jednak wielokrotnie jadłam je też na zimno i były równie pyszne.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na placki z jagodami lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.
Polecam również przepis na wspaniałe letnie danie CHŁODNIK Z BOTWINY ,a do picia polecam SMOOTHIE Z TRUSKAWEK . Wielbicieli placków zachęcam do wypróbowania przepisu na CZEKOLADOWE PLACKI.

1 Jagody – wartości odżywcze, właściwości i wpływ na zdrowie (medonet.pl)
2 Bąblowica – choroba, którą zakażasz się, jedząc niemyte jagody – PoradnikZdrowie.pl