Szybka i prosta tarta z rabarbarem

ciasto z rabarbarem tarta
4.9
(17)

Tarta z rabarbarem to obowiązkowy punk w moim wiosennym menu. Delikatne kruche ciasto, idealne połączenie słodyczy i kwasowości sprawią, że nie będziecie mogli się oderwać od tego ciasta. Przygotowanie tej tarty zajmie Wam niewiele czasu, nie potrzebujecie nawet formy do tart, wystarczy wałek i papier do pieczenia. Wypróbuj koniecznie 🙂

Prosta tarta z rabarbarem – potrzebne składniki

Kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 kopiaste łyżki cukru
  • 3/4 kostki zimnego masła (150 g)
  • 1 duże jajko
  • 1 płaska łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego

Nadzienie :

  • ok 0,5 kg rabarbaru (mniej więcej 5 grubszych łodyżek)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • duża szczypta cynamonu
  • sok z 1 małej cytrynu lub 2 łyżki wody

Ciasto z rabarbarem – przygotowanie

Prosta tarta z rabarbarem jest… prosta 😉 Masło posiekać na drobną kostkę. Do miski przełożyć mąkę, masło, cukier, śmietanę i jajko, zagnieść na gładką kulę. Można to też zrobić na blacie, choć ja wolę wersję w misce (mniej bałaganu). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.


Rabarbar pokroić na kawałki długości około 3 – 4 centymetrów (nie trzeba go obierać). Pokrojone warzywo (wiedzieliście, że rabarbar to warzywo?) przekładamy do miski, dodajemy cynamon, cukier waniliowy, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny lub wodę. Mieszamy, aż kawałki rabarbaru zostaną pokryte resztą składników.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C (góra – dół). Wyciągnąć ciasto z lodówki, wyłożyć na arkusz papieru do pieczenia. Spłaszczyć je i przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia (zapobiegnie to przywieraniu ciasta do wałka). Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy około 40 centymetrów, po czym zdjąć górny arkusz papieru do pieczenia. Brzegi tarty mogą zostać lekko poszarpane. Na środek ciasta nakładamy farsz, zostawiając około 4 centymetry bez farszu na brzegu ciasta. Brzegi delikatnie zawijamy do środka przy użyciu łopatki lub noża.  Piec około 40 minut do zarumienienia. Smacznego.

Jeśli szukasz prostego przepisu na sernik, koniecznie wypróbuj przepis na SERNIK CYTRYNOWY.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu prosta tarta z rabarbarem lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym deserze. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

prosta tarta z rabarbarem

rabarbar

Oceń ten przepis

4.9 / 5. 17

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *