
Zaczyna się rok szkolny, a wraz z nim sezon na śliwki. Z tej okazji mam dla Was przepis na przepyszne ciasto -krucha tarta ze śliwkami to deser, który przygotujeci bardzo szybko. Jestem też pewna, że skradnie on Wasze serca i podniebienia. Korzystajmy z sezonowych owoców, bo właśnie teraz smakują najlepiej.
A śliwki warto jeść, choćby dlatego, że są niskokaloryczne (46 kcal w 100 g), regulują trawienie i pomagają w walce z wolnymi rodnikami 1.
Krucha tarta ze śliwkami – potrzebne składniki
Kruche ciasto:
- 1,5 szklanki mąki (około 250 g)
- 3 kopiaste łyżki cukru (40 g)
- 3/4 kostki zimnego masła (150 g)
- 1 duże jajko
Nadzienie :
- około 0,5 kg śliwek
- 3 łyżki cukru (około 35 g)
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej (około 35 g)
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- 1 białko jajka

Krucha tarta ze śliwkami – przygotowanie
Zagnieść ciasto – masło należy pokroić na drobną kostkę, przełożyć do dużej miski. Dodać mąkę, cukier i jajko, całość kroić nożem na drobne kawałki, a następnie zagnieść na gładką kulę. Jeśli ciasto będzie sypkie, można dodać 1 łyżkę zimnej wody. Ciasto należy wyrobić jak najszybciej, żeby mocno się nie ogrzało.
Kruche ciasto można też przygotować na blacie, jednak ja wolę wersję wyrabiania w misce (jest mniej do sprzątania). Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut (szybsza wersja: 10 – 15 minut w zamrażalniku).
W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotować nadzienie ze śliwek. Pokroić je na ćwiartki i usunąć pestki. Pokrojone owoce przełożyć do miski i dokładnie wymieszać z cynamonem, cukrem, mąką ziemniaczaną.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu ciasta z lodówki położyć je na arkuszu papieru do pieczenia. Dłonią spłaszczyć kruche ciasto i przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia, co zapobiegnie przywieraniu ciasta do wałka. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg o średnicy około 40 centymetrów i grubości około 0,5 cm. Brzegi ciasta powinny zostać lekko poszarpane, to właśnie urok tarty rustykalnej.
Nakładamy farsz – od środka ku brzegom ciasta, zostawiając około 5 centymetrów bez owoców. Brzeg ciasta delikatnie zawijamy do środka na owoce, mona pomóc sobie łopatką lub nożem. Następnie posmarować brzeg ciasta roztrzepanym jajkiem. Ciasto włożyć do piekarnika i piec około 40 minut, do zarumienienia.
Krucha tarta ze śliwkami możne być podana jeszcze ciepła np. z gałką lodów, choć sam również smakuje wyśmienicie.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na rustykalną tartę lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.
Warto również wypróbować przepis na TARTĘ Z RABARBAREM.
