Przepyszna i prosta krucha tarta ze śliwkami

krucha tarta ze śliwkami
5
(5)
proste ciasto ze śliwkami

Zaczyna się rok szkolny, a wraz z nim sezon na śliwki. Z tej okazji mam dla Was przepis na przepyszne ciasto – krucha tarta ze śliwkami to deser, który przygotujecie bardzo szybko. Jestem też pewna, że skradnie on Wasze serca i podniebienia. Korzystajmy z sezonowych owoców, bo właśnie teraz smakują najlepiej.

A śliwki warto jeść, choćby dlatego, że są niskokaloryczne (46 kcal w 100 g), regulują trawienie i pomagają w walce z wolnymi rodnikami 1.

Krucha tarta ze śliwkami – potrzebne składniki

Kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki (około 250 g)
  • 3 kopiaste łyżki cukru (40 g)
  • 3/4 kostki zimnego masła (150 g)
  • 1 duże jajko

Nadzienie :

  • ok 0,5 kg śliwek
  • 4 łyżki cukru (około 50 g)
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej (około 35 g)1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • 1 białko jajka
tarta ze śliwkami na kruchym cieście

Krucha tarta ze śliwkami – przygotowanie

Zagniatamy ciasto – masło należy pokroić na drobną kostkę, przełożyć do dużej miski. Dodać mąkę, cukier i jajko, całość kroić nożem na drobne kawałki, a następnie zagnieść na gładką kulę. Jeśli ciasto będzie sypkie, można dodać 1 łyżkę zimnej wody. Ciasto należy wyrobić jak najszybciej, żeby ciasto mocno się nie ogrzało. Kruche ciasto można też przygotować na blacie, jednak ja wolę wersję wyrabiania w misce (jest mniej do sprzątania). Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut (szybsza wersja: 10 – 15 minut w zamrażalniku).

W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie ze śliwek. Kroimy je na ćwiartki i usuwamy pestki. Pokrojone owoce przekładamy do miski. Mieszamy cynamon, cukier, mąkę ziemniaczaną, posypujemy nimi śliwki i całość dokładnie mieszamy.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu ciasta z lodówki kładziemy je na arkuszu papieru do pieczenia. Dłonią spłaszczamy kruche ciasto i przykrywamy drugim arkuszem papieru do pieczenia, co zapobiegnie przywieraniu ciasta do wałka. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg o średnicy około 40 centymetrów i grubości około 0,5 cm. Brzegi ciasta powinny zostać lekko poszarpane, to właśnie urok tarty rustykalnej.

Nakładamy farsz – od środka ku brzegom ciasta, zostawiając około 5 centymetrów bez owoców. Brzeg ciasta delikatnie zawijamy do środka na owoce, mona pomóc sobie łopatką lub nożem. Następnie posmarować brzeg ciasta roztrzepanym jajkiem. Ciasto włożyć do piekarnika i piec około 40 minut, do zarumienienia.

Krucha tarta ze śliwkami możne być podana jeszcze ciepła np. z gałką lodów, choć sam również smakuje wyśmienicie.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na rustykalną tartę lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

Warto również wypróbować przepis na TARTĘ Z RABARBAREM.

Krucha tarta ze śliwkami

Oceń ten przepis

5 / 5. 5

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.