Jakie ciasto kojarzy Wam się z Wielkanocą? Dla mnie to zawsze będzie wilgotna babka cytrynowa. To delikatne, puszyste i wilgotne ciasto o wspaniałym aromacie cytrusów było i jest dla mnie zapowiedzią nadchodzącej wiosny. Babka cytrynowa jest delikatna, sprawdza się nie tylko na świątecznym stole, przecież można ją jeść kiedy tylko przyjdzie na nią ochota. Łatwość przygotowania baby Was zaskoczy, wystarczy trzymać się przepisu i w godzinę mamy gotowe ciasto dla całej rodziny. Cytrynowa babka wielkanocna:

Wilgotna Babka cytrynowa, składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej !
- 4 jajka
- 1 kostka masła (200 g)
- 3/4 szklanki cukru lub 1 szklanki ksylitolu
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki cukru waniliowego
- Dodatkowo:
- Masło i bułką tarta (lub zmielone orzechy) do nasmarowania formy
Babka wielkanocna, przygotowanie
Formę na babkę posmarować masłem, obsypać bułką tartą lub zmielonymi orzechami.
Masło rozpuścić, dodać sok i skórkę z cytryn, następnie ostudzić, żeby masło było letnie. W misce przez ok 10 min. miksować na najwyższych obrotach jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Masa powinna być jasna i puszysta.
Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać sitkiem, dodać do masy jajecznej i krótko zmiksować na małych obrotach. Dodać przestudzone masło z cytryną i ponownie krótko zmiksować na małych obrotach miksera. Masa powinna mieć konsystencję budyniu. Wlać ciasto do foremki, piec przez ok 45 min do suchego patyczka w temp 170 st C. Po upieczeniu zostawić babkę w uchylonym piekarniku na 10 min, następnie całkiem ostudzić i wyjąć z formy. Babkę można polukrować, ale sama też jest pyszna. Przepis na idealny lukier cytrynowy znajdziesz tutaj:
https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/sosy-polewy/898-lukier-cytrynowy
Smacznego 🙂
Babka wielkanocna już jest, to może czas na danie główne?
https://codzisgotujemy.pl/kotlety-mielone-z-jajkiem-przepis-szybki/