
Zostały Ci ziemniaki z obiadu? Przygotuj z nich placki z gotowanych ziemniaków. Zaskoczą Cię swoim pysznym smakiem i tym jak delikatne są w środku. Przygotowanie tych placków zajmuje dosłownie kilka minut, są więc idealną propozycją na szybki obiad lub kolację. Przygotowuję je zawsze, gdy zostają mi gotowane ziemniaki i wciąż nie możemy się nimi najeść.
Placki z gotowanych ziemniaków – potrzebne składniki
- około 0,7 kg ugotowanych ziemniaków (możecie użyć tych, które zostały Wam z obiadu, lub ugotować specjalnie do tych placków)
- 1 jajko
- 3 – 4 łyżki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- szczypta gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Placki z gotowanych ziemniaków – przygotowanie
Ziemniaki dokładnie potłuc (jeśli nie zrobiliście już tego przy okazji przygotowania obiadu), lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Dodać jajko, przyprawy i mąkę, dokładnie wymieszać, ciasto będzie mocno klejące. Na patelnię wlać olej, rozgrzać go. Dłonie zwilżyć olejem (zapobiegnie to przywieraniu ciasta do rąk), formować placki grubości około 2 cm. Smażyć n średnim ogniu do zarumieniania z obu stron. Zdjąć placki z gotowanych ziemniaków na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Smacznego.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na placki z gotowanych ziemniaków lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.
Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszności z resztek, zachęcam do wypróbowania przepisu na PASZTET Z MIĘSA Z ROSOŁU.




Ziemniak