Szybkie i proste placki z cukinii (placki z kabaczka), najlepszy przepis

placki z cukinii
5
(2)
placki z cukinii

Placki z cukinii (placki z kabaczka) często goszczą na naszym stole. Są pyszne, proste do przygotowania i robi się je dość szybko. Do tego, jeśli usmażysz je na suchej patelni, są niskokaloryczne. Te placuszki to świetny sposób na wegetariański obiad, można też podać je zamiast placków ziemniaczanych z gulaszem. Nam najbardziej smakują z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Placki z cukinii – potrzebne składniki

  • 1 spora cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 cebuli
  • 3 – 4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • Sól i pieprz

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Placki z cukinii – przygotowanie

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oprószyć solą, odstawić, żeby puściła sok (na około 10 minut). Po tym czasie cukinię należy dobrze odcisnąć. Można to zrobić dłońmi lub też przez wyłożenie cukinii na czystą ściereczkę kuchenną i odciśnięci soku przez przez nią. Do startej cukinii dodać jajko, mąkę i przyprawy. Wymieszać składniki na placki.

Na patelni rozgrzać olej. Jeśli zleży Ci na ograniczeniu kaloryczności, placki z cukinii można smażyć bez tłuszczu lub n patelni cienko posmarowanej olejem . Nakładać porcję ciasta na placki i smażyć do zarumienienia z obu stron, na średnim ogniu. Smacznego.

Jeśli szukasz dietetycznych przepisów, sprawdź SAŁATKĘ GRECKĄ.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na placki z cukinii lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

cukinia

Oceń ten przepis

5 / 5. 2

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.