Mięciutkie pierogi ruskie, przepis mojej babci

pierogi ruskie jak przygotować
4.5
(10)

Pierogi ruskie to danie, którego nie da się nie kochać. Farsz z ziemniaków i białego sera, mięciutkie ciasto, okraszone podsmażoną cebulką… To dla mnie wspomnienie z dzieciństwa, które kojarzy mi się z wakacjami u babci. Wbrew pozorom nie jest to danie trudne w przygotowaniu, choć dość czasochłonne.

Ruskie pierogi – potrzebne składniki

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ciepłego masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 250 ml gorącej wody

Farsz:

  • Około 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • Około 350 g twarogu
  • 1 cebula
  • Sól i pieprz

Dodatkowo:

  • olej i cebula na omastę

Pierogi ruskie – przygotowanie

Wyrobić ciasto: na blacie wymieszać mąkę, sól, jajko i masło, następnie dolewać partiami gorącą wodę. Ciasto zagniatać aż będzie elastyczne i będzie łatwo odchodzić od dłoni (około 5- 7 minut). Ciasto odstawić pod przykryciem, żeby odpoczęło (u mnie pod miską, ale można też zawinąć je w folię spożywczą) na czas robienia farszu.

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dobrze potłuc tłuczkiem, ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na małym ogniu i dodać do ziemniaków gdy się zarumieni (olej zostawić na patelni). Dodać pokruszony twaróg i przyprawy, wymieszać. Farsz doprawić według swojego smaku.

Ciasto podzielić na 3 części, po kolei rozwałkowywać na dość cienkie placki na blacie oprószonym mąką. Szklanką o ostrych krawędziach (lub specjalnym urządzeniem) wycinać koła, nałożyć na każde około 1 łyżeczkę farszu. Sklejamy pierogi, a jeśli jest za dużo mąki, jeden brzeg ciasta zwilżyć palcem zamoczonym w wodzie i wtedy kleić brzegi. Gotowe pierogi odłożyć na kuchenną ściereczkę.

W szerokim garnku zagotować wodę z solą (1 łyżka) i łyżką oleju. Pierogi wrzucać na wrzątek, zamieszać i gotować około 3 – 5 min od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię (zależy od grubości ciasta pierogowego). Pierogi ruskie wyłowić łyżką cedzakową, polać tłuszczem pozostałym ze smażenia cebuli. Podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Smacznego.

Jeśli szukasz przepisu na szybki obiad, polecam MAKARON Z SUSZONYMI POMIDORAMI, który przygotujecie w 20 minut.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na pierogi ruskie lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

pierogi

Oceń ten przepis

4.5 / 5. 10

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *