
Pierogi leniwe to jeden z najszybszych i najlepszych obiadów, jakie możesz zaserwować swojej rodzinie. Mięciutkie kluseczki rozpływają się w ustach, bułka tarta delikatnie chrupie, a sos owocowy dopełnia dzieła. Całość jest przepyszna!
A skąd nazwa „pierogi leniwe”? Dlatego, że składniki na klasyczne pierogi z serem są ze sobą wymieszane, nie trzeba ich lepić i spędzać mnóstwa czasu w kuchni1. Wystarczy 20 – 25 minut, żeby pyszny obiad podbił Wasze podniebienia. Poniżej znajdziecie przepis na leniwe kluski jak z bajki.
Pierogi leniwe – potrzebne składniki
Kluski leniwe:
- 0,5 kg twarogu
- 2 jajka
- 3/4 szkl mąki
- Płaska łyżeczka soli
Bułka tarta:
- 5 łyżek bułki tartej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
Sos owocowy:
- 1 szklanka truskawek, malin lub jagód
- 2 łyżeczki cukru
- o,5 szklanki jogurtu naturalnego

Przepis na kluski leniwe
Twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków, można go też zmiksować. Do miski dodać jajka, mąkę i sól i wymieszać. Masa będzie mocno klejąca, tak ma być. Aby uniknąć klejenia się ciasta do rąk i blatu, należy obficie oprószyć je mąką. NA blacie uformuj rulon z ciasta, następnie delikatnie spłaszcz go dłonią i krój nożem na kawałki wielkości 2 – 3 cm.
Przygotuj bułkę tartą: na patelni roztop masło, dodaj bułkę tartą, cukier i cynamon, praż, aż bułka się zarumieni. Przygotowanie sosu to zblendowanie wszystkich składników.
Kluski wrzuć do wrzącej osolonej (1 łyżeczka soli) wodzie, następnie zmniejsz ogień do minimum. Gotuj minutę od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Wybierz pierogi od razu na talerz, posyp bułką tartą i polej sosem owocowym. Smacznego.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na pierogi leniwe lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.
Zapraszam do wypróbowania przepisu na najlepszą ZUPĘ OGÓRKOWĄ Z RYŻEM.
